Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić slavio misu s djecom Banovine
Kategorija:
Vijesti

web-1Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić slavio je u ponedjeljak 5. srpnja misu u župnoj crkvi sv. Dujma mč. u Driveniku s djecom Gline, Petrinje i Siska koja su u subotu 3. srpnja stigla na ljetovanje u Pastoralni dom „Alojzije Stepinac“, sjedište Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. Suslavio je župni upravitelj vlč. Pave Džiko. Na misnom slavlju sudjelovali su i župljani Drivenika.

Na početku liturgijskog slavlja izrazio je dobrodošlicu djeci Banovine koji su u Riječku nadbiskupiju stigla sa svojim učiteljima.

web-2U propovijedi nadahnutoj svetkovinom sv. Ćirila i Metoda, zaštitnicima Europe, a koja se slavila toga dana, istaknuo je tri bitne stavke koje nas uče Sveta braća. Kao prvu je naveo slavljenje Euharistije na narodnom jeziku. Prije njih to je bilo moguće samo na hebrejskom, latinskom i grčkom. Zahvaljujući Ćirilu  Metodu, Boga se može slaviti na svim jezicima. Osim toga, oni su nas naučili da je Bog – Ljubav te da smo svi braća i sestre jer imamo istoga nebeskog Oca, rekao je propovjednik navodeći drugu važnu poruku koju su nam prenijeli. Kao treće i najvažnije, a povezano je uz sve navjestitelje Radosne vijesti, pa tako i uz Svetu braću, mons. Uzinić istaknuo je činjenicu da je Isus spasitelj svih ljudi. Bog nam je po Isusovom križu pokazao koliko nas voli, ali i da nas u našim križevima neće napustiti. Isusovim uskrsnućem pokazao nam je da i mi možemo uskrsnuti, kazao je propovjednik.

web-3Okupljene je potaknuo na nasljedovanje sv. Ćirila i Metoda u prenošenju Radosne vijesti na način da naš život bude govor o Bogu. Jedni drugima posvjedočimo Krista. Pokažite da je Krist u vama. U današnjem, konkretnom slučaju, gostoprimstvo i ljubav doživjeli ste u Driveniku jer su vaši domaćini u vama prepoznali Krista. No, s druge strane i vi ste u tome prepoznali Krista u njima. Čineći dobro, služimo Krista i to nam treba biti poticaj u životu, poručio je mons. Uzinić.

Djeci Banovine pripremljen je raznovrstan program ispunjen kupanjem i sunčanjem na crikveničkim i drugim plažama, posjet jednom ranču s magarcima, izlet brodom na Vrbnik, skautske radionice u prirodi i ostalim zanimljivim aktivnostima, poručile su voditeljice volontera Hope Zubak i Marta Simčić. Ukupno je stiglo 39 osnovnoškolca i 2 učitelja koji će u Riječkoj nadbiskupiji boraviti do 11. srpnja.

Skip to content