Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio riječku sinagogu na blagdan Sedmice
Kategorija:
Vijesti

web-sedmica1Na blagdan Šavuot, blagdan Sedmica, u ponedjeljak 17. svibnja riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić u pratnji povjerenika za ekumenizam i dijalog mons. Matije Matičića posjetio je riječku sinagogu. U sinagogi su ih dočekali predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, gđa. Vivian Špacapan i suradnici koji su mons. Uzinića upoznali s poviješću i sadašnjosti riječke sinagoge i Židovske vjerske zajednice u Rijeci. Riječki nadbiskup koadjutor izrazio je zahvalnost za gostoprimstvo i uputio svim Židovima blagdansku čestitku.

Budući da zbog blagdanskih obaveza i zakona nije mogao fizički nazočiti pohodu riječkog nadbiskupa koadjutora i povjerenika za ekumenizam i dijalog Riječke nadbiskupije Židovskoj općini u Rijeci, pozdrave glavnog rabina u RH Luciana Prelevića prenijeli su domaćini.

web-zidoviNadbiskup Uzinić darovao je papinu encikliku „Fratelli tutti“ te pozvao na zajedništvo i dijalog, osobito u borbi protiv predrasuda i netrpeljivosti. Židovska općina Rijeka na dar mons. Uziniću dala je knjigu „Židovi u Rijeci“ autorice Rine Brumini. Susret je završio blagdanskim počašćenjem kako nalažu židovski običaji. Prema tradiciji, na Šavout se servira mliječna hrana i pije čaj od bilja s medom te su domaćini isto pripremili i ponudili mons. Uziniću i mons. Matičiću.

Skip to content