Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”
Kategorija:
Vijesti

web-pr1Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio je u srijedu 9. lipnja Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” u Rijeci, razgovarao s korisnicima i djelatnicima ove karitativne ustanove i služio misu u kapelici Prihvatilišta.

Kada je 2007. godine otvoreno Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”, beskućnici nisu bili u sustavu socijalne skrbi prepoznati kao zasebna korisnička skupina te je u duhu pročitanog evanđeoskog ulomka (Mt 5, 17-19)  riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić istaknuo da su članovi Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat, osnovača Prihvatilišta, živjeli u duhu Zakona jer su pronašli način kako doći do onih u potrebi, a beskućnici su našli načina kako pronaći dom. Tek 2011. godine u Zakonu o socijalnoj skrbi beskućnike se definira kao osobe koje nemaju  gdje stanovati, borave na javnom ili drugom mjestu koje nije namijenjeno za stanovanje i nemaju sredstava kojima bi mogli podmiriti potrebu stanovanja. U tom kontekstu i u duhu evanđeoskog ulomka u kojemu Isus govori da nije došao ukinuti Zakone i Proroke, nego ispuniti, mons Uzinić je rekao da zapovijedi i zakoni koje imamo nisu nešto što nam je dano kako bi nas ograničilo, nego pomoglo biti ono što jesmo – pomoglo da se ostvarimo. Tako i Zakon koji se tiče beskućnika omogućava da oni mogu imati svoje ljudsko dostojanstvo i da se mogu ostvarivati i ponovo naći načina za uključiti se u društvo i dati svoj ljudski doprinos, rekao je mons. Uzinić.

U nastavku je istaknuo na temeljni zakon podsjetivši na Isusov Govor o blaženstvima, te osobito ukazao na: “Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!” Ono može postati temelj za tumačenje svih ostalih blaženstava. Ono ne znači biti siromah, nego ne biti navezan na išta. Biti ‘siromah’ znači biti slobodan za moći u ljubavi služiti, pojasnio je mons. Uzinić.

IMG_20210609_094621_resized_20210609_114226935Apostrofirajući Isusovu rečenicu: “Sve što želite da drugi čine vama činite i vi njima.”, naglasio je da ne trebamo odgađati činiti dobra djela – ostavljati za sutra. Važno je sada živjeti duh koji oživljuje, duh zakona, ne slovo, jer slovo ubija, a duh svakog zakona, ako je doista zakon u skladu s Božjom voljom jest duh ljubavi, poručio je mons. Uzinić. “Često se događa da planove odgađamo, ostavljamo za sutra. Sveti Augustin kaže: Koliko dugo ću ponavljati sutra? Zašto ne sada? Zašto već ovaj čas ne bi značio kraj mog tmurnog i beskorisnog života daleko od Boga. Mi nemamo više ‘jučer’ – ono je prošlo, nemamo ‘sutra’ –  ono neće nikada doći. Imamo samo danas – sada.” Zaključujući propovijed zahvalio je zaposlenicima i volonterima Prihvatilišta na svjedočanstvu tog duha Zakona i ljubavi po uzoru na Isusa Krista, kao i ljubavi koju je svojim životom posvjedočio utemeljitelj franjevačkog reda sv. Franjo Asiški. “Vi ste ta slika Isusa za sve one koji ovdje dolaze, za nas koji živimo u ovom gradu i Riječkoj nadbiskupiji. Hvala vam za to. Trudite se i dalje biti poticaj svima nam da i mi, ne ‘jučer’ i ‘sutra’, nego ‘danas’, svatko na svoj način živimo i širimo taj duh ljubavi i Isusa Krista.

Skip to content