Prvi pohod mons. Mate Uzinića Župi Bakar
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je u petak 29. listopada i nedjelju 31. listopada Župu sv. Andrije ap. u Bakru. Pohod je započeo 29. listopada posjetom i susretima u odgojno-obrazovnim ustanovama u Bakru: OŠ Bakar, Dječji vrtić “Fijolica”, Pomorska školu i Gradsko poglavarstvo. U mjestu Sveti Kuzmu susreo se sa župljanima ove bakarske filijalne crkve, a u Bakru sastao s krizmanicima, prvopričesnicima, Župnim pastoralnim vijećem i Župnim ekonomskim vijećem Župe sv. Andrije. Zahvalio je na nesebičnom služenju Crkvi i potaknuo sve okupljene da se što više uključe u život župne zajednice pozivajući se na poziv pape Franje i sinodu koja je započela i koja treba pronaći nove putove zajedništva i suradnje svih članova Crkve. Susret s djelatnicima Škole, na čelu sa ravnateljem dr. sc. Tomislavom Uzelcem-Šćiranom, protekao je u prijateljskom i zajedničarskom duhu. Ravnatelj je kratko upoznao nadbiskupa s poviješću, ali i trenutnim stanjem u Školi koja se na važnim i lijepim povijesnim temeljima razvija za budućnost. Mons. Uzinić podržao je sve napore koje djelatnici ulažu u odgoj i obrazovanje mladih te zaželio obilje Božjeg blagoslova u daljnjem radu.

Središnji događaj prve pastirske vizitacije riječkog nadbiskup koadjutora Župi sv. Andrije bilo je nedjeljno euharistijsko slavlje, 31. listopada, s okupljenom župnom zajednicom u Crkvi Sv. Andrije u Bakru. U poticajnoj propovijedi mons. Uzinić objasnio je što za nas danas znači Kraljevstvo Božje o kojem je Isus govorio u nedjeljnom Evanđelju odgovarajući na pitanje pismoznanca koja je zapovijed najveća u Zakonu, rekavši kako kraljevstvo Božje je, ne samo shvatiti Zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu nego onda to i živjeti.

” Draga moja braćo i sestre, kad to činimo, kad živimo ljubav, onda mi stvarno izgrađujemo Božje kraljevstvo. Onda nismo samo blizu Božjega kraljevstva, iako po svom ‘biti kršćanin’ jesmo blizu jer nam je objavljeno, ali to nije dovoljno. Trebamo biti ‘u’ kraljevstvu Božjem. A jesmo u njemu kad živimo logiku ljubavi prema Bogu i bližnjemu”. Prema nadbiskupovim riječima cijela povijest spasenja, cijela Biblija nije ništa drugo nego poruka o Božjoj ljubavi, bezgraničnoj Božjoj ljubavi prema nama. Upozorio je na opasnost kada se Boga ne prihvati razumom, pa vjera postaje magijska, u kontekstu odnosa vjere i znanosti, a primijenjeno na današnju situaciju pandemije korona virusa i cijepljenja. “Isus u Izraelovu zapovijed ljubavi prema Bogu dodaje i “svim umom svojim” upravo zbog ove opasnosti. Vjera se ne protivi razumu nego ga nadopunjuje”.

Isusova posebnost je u povezivanju ljubavi prema Bogu sa ljubavlju prema bližnjemu. To je ljubav koja nas poziva na služenje. Ne može biti prave ljubavi prema Bogu bez ljubavi prema bližnjemu, rekao je propovjednik. “Kao kršćani smo pozvani još na više. Moramo druge ljubiti onako kako je Krist ljubio nas. To je ono što danas trebamo naučiti. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti, kako bi Isus bio oduševljen i nama, kršćanima ovog povijesnog trenutka. Kraljevstvo Božje nije samo ono o kome ćemo sutra razmišljati slaveći Svi svete, neka budućnost koja je pred nama, nego je stvarnost koja treba započeti već ovdje i sada, a započela je u ljubavi kojim je Bog ljubio nas i može se nastaviti jedino u ljubavi kojim ćemo i mi onako kako je Bog ljubio nas u Isusu Kristu, ljubiti jedni druge, sve ljude jer svi su nam ljudi braća i sestre.“

Euharistijskom slavlju su prisustvovali i članovi bakarskih društava i udruga, DVD Bakar, Gradska straža 1848 Bakar, Bakarska gospoda i Bakarska žena. Nakon svete mise uslijedio je susret sa roditeljima prvopričesnika i krizmanika. (K.I.)

Foto: Katarina Isailović, Miljenko Šegulja

Skip to content