Proslavljen prvi Međunarodni dan ljudskog bratstva

Pope Francis shakes hands with Grand Imam of al-Azhar Sheikh Ahmed al-Tayeb during an inter-religious meeting at the Founder's Memorial in Abu Dhabi REFILE - CORRECTING TYPO Pope Francis shakes hands with Grand Imam of al-Azhar Sheikh Ahmed al-Tayeb after signing a document on fighting extremism, during an inter-religious meeting at the Founder's Memorial in Abu Dhabi, United Arab Emirates, February 4, 2019. REUTERS/Tony Gentile TONY GENTILE

Papa Franjo: Ili smo braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskog bratstva, u četvrtak 4. veljače papa Franjo je u video poruci pozvao sve ljude u svijetu na međusobno poštovanje, uz naglasak da imamo izbor biti braća i sestre ili ćemo sve izgubiti, prenosi Vatican News.

Sveti Otac je u poruci upućenoj svjetskoj javnosti iskazao svoju zahvalnost svima onima koji su doprinijeli i doprinose promicanju bratstva, unatoč izazovima. “Sestre i braća – to su riječi”, istaknuo je Papa dodavši da se svi zajedno “trebamo tako ponašati da stalno i iznova potvrđujemo da smo braća i sestre jedni drugima”.

Papa Franjo posebno priznanje ukazao je velikom imamu Ahmadu-Al-Tayyebu zbog njegovog svjedočenja bratstva i suradnje u pisanju zajedničkog dokumenta o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život koji je predstavljen prije dvije godine. Također, Papa se zahvalio i prijestolonasljedniku Emirata Abu Shabija šeiku Mohammedu bin Zayedu zbog vjerovanja u ovaj projekt, kao i sucu Abdelu Salamu na aktivnom sudjelovanju u njegovom unapređenju.

“Hvala vam svima što ste se uključili u bratstvo, jer danas je bratstvo novi branik humanosti. Ili smo braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje. Ako nismo svi zajedno braća i sestre, sve će se raspasti. Nalazimo se pred izazovom ovoga stoljeća i našeg vremena. Nije vrijeme za ravnodušnost. Ne možemo oprati ruke od trenutne situacije u kojoj se nalazimo. Unatoč razlikama, u kulturi i tradiciji, svi imamo istog Oca”, napomenuo je Papa u poruci.

Međunarodni dan ljudskog bratstva ustanovljen je 21. prosinca 2020. godine rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda u spomen na potpisivanje Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život.

Obilježavanje ovog dana na svjetskoj razini održano je virtualno, u četvrtak 4. veljače putem live streaminga na više jezika, s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu. Događaj je organizirao šeik Mohammed Bin Zayed u Abu Dhabiju, a na njemu su sudjelovali potpisnici Deklaracije papa Franjo i veliki imam Al-Azhara te glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres i drugi uglednici.

Uz-poruka bratstvaMons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj uputio je tim povodom 4. veljače video poruku u kojoj poziva da u svakome čovjeku prepoznamo isto ljudsko dostojanstvo.

„Neki događaji našeg vremena vrlo brzo postaju povijesni. Tako je i događaj s potpisivanjem deklaracije o sveopćem bratstvu koju su papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyib potpisali u Abu Dhabiu 4. veljače prije dvije godine.

Plod toga je i enciklika pape Franje Fratelli tutti, ali i proglašenje današnjeg dana od strane Generalne skupštine UN Međunarodnim danom ljudskog bratstva.

Želim ovo prilikom svima čestitati ovaj dan, ali i potaknuti da se sve više prepoznajemo kao braća i sestre. Prije nešto manje od mjesec dana imali smo tjedan molitve za jedinstvo kršćana i razmišljali o ekumenizmu. Ovaj dan nam je prilika da još više razmišljamo i o međureligijskom dijalogu.

Uz to zalaganje za dijalog pokušajmo se više zalagati i za prepoznavanje jedni drugih kao braće i sestara. To ne znači da razlike koje među nama postoje, i koje su legitimne, neće ostati i dalje, ali ono što svi zajednički moramo pokušati učiniti jest da jedni drugima prepoznamo isto ljudsko dostojanstvo i da se u duhu tog istog ljudskog dostojanstva zalažemo za dobrobit svakog čovjeka. Kad je u pitanju čovjek i njegovo dostojanstvo onda nisu dozvoljene nikakve razlike.

U duhu tih želja još jednom svima čestitam Međunarodni dan ljudskog bratstva, i želim da nam ovaj dan doista bude poticaj da se prepoznamo međusobno kao braća i sestre. Želim da u duhu tog međusobnog prepoznavanja budemo braća i sestre, ali i dozvolimo drugima da nam mogu biti braća i sestre“, navodi mons. Uzinić u video poruci koju možete pogledati ovdje.

Skip to content