Proslava svetkovine sv. Joakima i  Ane u Voloskom
Kategorija:
Vijesti

svanaŽupa sv. Ane u Voloskom svečano je u ponedjeljak 26. srpnja proslavila blagdan sv. Joakima i Ane. Proslavi blagdana prethodila je trodnevna duhovna priprava koja je započela u petak, 23. srpnja. i koju je predvodio p. Šimo Marinović, kapelan u Župi Zamet.

Na sam blagdan, 26. srpnja svete mise slavile su se u 10  i u 19 sati i predvodio ih je vlč. Tomislav Končerat, svećenik Zadarske nadbiskupije, zajedno sa župnikom, vlč. Petrom Belanićem, mons Sanjinom Francetićem, vlč. Sašom Malovićem,  vlč. Damirom Štifanićem,  vlč. Laurentom Kružićem, vlč. Matijom Rašpicom, p. Ivanom Tambolašom i p. Mirkom Nikolićem.

U prigodnoj propovijedi vlč. Končurat je opisao  život sv. Joakima i Ane, s obzirom se oni ne spominju u Svetom pismu, već se neki detalji iščitavaju iz apokrifa, koji nisu ušli u kanon Svetog pisma. Sv Joakim i Ana  u cijelosti su svoj život posvetili Bogu, bez obzira na činjenicu da nisu imali potomke, te su bili isključeni iz javnog života. Međutim, sv. Ana je sve svoje teškoće povjerila Bogu, te je i dalje  s vjerom  iščekivala  trenutak da rodi dijete. Bog je bio milosrdan i podario im je Mariju, Bogorodicu. To je poruka čovjeku današnjice da se ne možemo pouzdati samo u sebe, već je potrebno moliti za Božju providnost. Isus kaže: „ Bez mene ne možeš učiniti ništa“. Čovjek nije samo tjelesno biće, već i duhovno. Stoga trebamo ozbiljno shvatiti poruku da nam je oslonac u životu duhovna dimenzija, a ne samo materijalna, rekao je vlč. Končerat.

sv Ana_2Spomenuo je i obilježavanje Prvog svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba. „Svjesni smo da su bake i djedovi imali veliku ulogu u našem životu jer su nas  oni prvi uveli u duhovni svijet  i upoznali nas sa vjerom i molitvama. Papa Franjo nas poziva da poštujemo starije i da im osiguramo dostojan život u obitelji.“ Osim toga, papa Franjo poziva da sanjamo (bake i djedovi sanjaju da njihovim unucima bude dobro), ne zanemarimo sjećanja (sjetiti se trenutaka kad su nas stariji upoznavali s Bogom) i budemo ustrajni u molitvi (jer molitva je stup vjere i stup crkve), poručio je propovjednik.

Nakon završnog blagoslova, župljani su obnovili zavjet sv. Ani obilaskom oko glavnog oltara, te su time iskazali svoju zahvalnost za sve primljene milosti, te molili za zaštitu i blagoslov.  

Skip to content