Proslava svetkovine sv. Franje Asiškoga
Kategorija:
Vijesti

U svetištu Majke Božje Trsatske u ponedjeljak 4. listopada svečano je proslavljena svetkovina utemeljitelja Reda manje braće, sv. Franje Asiškoga. Prema drevnoj tradiciji franjevci na poseban način dočekuju braću dominikance koji predslave sv. Misu, kao simbol bratske povezanosti njihovih utemeljitelja koju nastoje održavati i danas. Liturgijsko slavlje služio je dominikanac Nikola Leopold Noso u zajedništvu s trsatskim franjevcima i drugim svećenicima.

Svetog Franju Asiškoga javnost danas često shvaća na pogrešan način, vrlo površno. Na njega gledaju kao znak pokreta za zaštitu okoliša, prijatelja životinja i ekologa. On sve to jest jer je imao poseban odnos prema okolini, ali je taj odnos prema prirodi i životinjama puno dublji. Sveti Franjo je imao ljubavi prema svemu stvorenome, prema Bogu stvoritelju i prema čovjeku, poručio je fra Nikola Leopold Noso. “Ako pogledamo dublje svetoga Franju i njegov život, vidimo koliko je on bio čovjek pokore, čovjek molitve, ali na poseban način bio je čovjek koji je brinuo za svoju braću ljude. Prije životinja i ljepota prirode koja ga je okruživala, njemu je pri srcu bio čovjek.”

Riječi koje je sv. Franjo govorio bile su riječi ljubavi i mira, ali i poziv na opraštanje, pokoru i obraćenje. U kontekstu današnjeg vremena, svijeta koji tone u bezboštvo, koji tone u grijeh, nije lako prigrliti opomenu i promijeniti se, kazao je propovjednik. Grijeh je prisutan u svim porama društva. Postao je neprimjetan i suvremeni čovjek naviknut je na život u grijehu. Grijeha se trebamo čuvati više od bilo kojeg zla, jer ako u smrtnom času ostanemo u grijehu, u njemu ostajemo zauvijek, upozorio je fra Nikola. Zaključujući je vjernike potaknuo na obraćenje, na radost živjelja evanđelja, ali i žalost zbog grijeha.

Na kraju liturgijskog slavlja zahvalnu riječ predvoditelju, svećenicima koji su dolaskom uveličali proslavu kao i vjernicima laicima, članovima franjevačke obitelji, uputio je gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Svetišta fra Krunoslav Kocijan.

Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškoga svečano su proslavile i župe Kukuljanovo i Pehlin.

Skip to content