Preporuke i poticaji na poštivanje strožih epidemioloških mjera

uzinicRiječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uputio je u petak 26. ožujka pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima Riječke nadbiskupije uz nove mjere zaštite od korona virusa. Pismo prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre,

u svojoj ovogodišnjoj poruci za korizmu papa Franjo je promišljao o našem korizmenom hodu prema Uskrsu kao o vremenu obnove vjere, nade i ljubavi. Vjera nas, pisao je papa, poziva da dopustimo Božjoj riječi da progovori našem srcu o Istini očitovanoj u Isusu Kristu i da se Bog nastani kod nas; nada nas poziva da ovo vrijeme gdje se sve čini krhkim i nesigurnim pokušamo promotriti kroz „strpljivost Boga, koji se nastavlja brinuti za svijet koji je stvorio“; ljubav nas poziva da onoga koga možda i ne poznajemo, a koji je u potrebi, bolesti i neimaštini, smatramo članom svoje obitelji, prijateljem i bratom.

Jesu li se dogodile u ovoj korizmi ove tri obnove pokazat će, uz sve ostalo, i naš odnos prema pandemiji koronavirusa koja je ponovo i na završetku našeg ovogodišnjeg korizmenog hoda i početku Velikog tjedna, a zbog značajnog rasta zaraženih koronavirusom na području naše Nadbiskupije, svojevrstan test za našu vjeru, nadu i osobito ljubav koja, kako papa kaže, znači skrb za druge. A u vremenu pandemije ta skrb, uz sve ono što taj pojam klasično u sebi uključuje i što nastavlja biti naša obveza, znači i učiniti sve kako bismo svojim ponašanjem, koliko je to moguće, spriječili širenje zaraze koja ugrožava i druge, osobito one koji su najslabiji među nama.

U duhu ovog premišljanja i poruke još jednom sve želim potaknuti da se pridržavamo svih važećih mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite RH, kao i najnovijih mjera Stožera civilne zaštite PGŽ. Zbog znatno pogoršane epidemiološke situacije na našem području Stožer civilne zaštite PGŽ je danas donio nove pooštrene mjere, koje na snagu stupaju u ponedjeljak 29. ožujka 2021. i traju sljedećih 14 dana. Jedna od tih mjera je i zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja za više od 15 ljudi. Ovo vrijedi i za crkve, kao i druge crkvene prostore. Županijski stožer apelira na vjernike da smanje svoj odlazak u crkvu što je više moguće. Znam da oni ne razumiju našu potrebu za sudjelovanjem u vazmenim obredima, ali mi bismo trebali razumjeti njihove razloge zbog koji nas na to pozivaju, a oni su potreba da zaštitimo druge i omogućimo zdravstvenom sustavu da nastavi funkcionirati. Da bi se to dogodilo, uz nove mjere i dalje moramo voditi računa i o onim već uobičajenim mjerama, a one su obavezno nošenje zaštitnih maski, držanje fizičke distance od najmanje 2 metra, obavezno dezinficiranje ruku pri ulazu u crkvu i sve drugo što može pomoći pri sprječavanju širenja ove zaraze. Molim vas da otkažete sve liturgijske i molitvene događaje koje nećete moći održati u skladu s ovim mjerama.

Svjestan da će ove strože mjere dodatno ograničiti sudjelovanje vjernika na liturgijskim slavljima Velikog tjedna i Uskrsa, molim vas da vjernike pozovete da duhovno sudjeluju u vazmenim obredima. U tome im mogu pomoći i prijenosi obreda i misa putem radija, televizije i drugih elektroničkim medija. Uz različite izravne televizijske, radijske i mrežne prijenose, obavještavam vas da će liturgijska slavlja iz katedrale sv. Vida na Cvjetnica u 11 sati, Veliku srijedu u 10,30 sati, Veliki četvrtak, petak i subota u 18 sati i Uskrs u 11 sati, koja će predvoditi nadbiskup Ivan, biti izravno prenošena i na Youtube kanalu i Facebook stranici naše Riječke nadbiskupije.

Očekuje se da svaki vjernik barem duhovno, kad već to nije moguće činiti fizički, sudjeluje u godišnjoj proslavi najvećih tajni naše vjere – muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Bilo bi, međutim, dobro da to nitko tko ne mora ne čini sam, nego da to kad god je to moguće čini u zajedništvu sa svojim ukućanima u svojoj kućnoj ili obiteljskoj Crkvi, ali i u duhovnoj i molitvenoj povezanosti sa svojom župnom, nadbiskupijskom i sveopćom Crkvom koje tako mogu, unatoč fizičkim udaljenostima, biti jedna šira obitelj. U tome virtualni prijenosi liturgijskih slavlja, koji nisu i ne mogu biti zamjena za ta slavlja, ipak mogu biti od pomoći.

U nadi da će nas ova ograničenja ipak za neko vrijeme približiti normalnijem životu, te da će zora uskrsnuća zasjati i na ovom području našega života, svima vama i vašim vjernicima i ovom prigodom želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Skip to content