Povrat crkvenih matičnih knjiga Riječkoj nadbiskupiji
Kategorija:
Vijesti

web-ministarU četvrtak 20. svibnja riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potpisali su Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga Riječkoj nadbiskupiji. Time je Riječkoj nadbiskupiji vraćena 271 crkvena matična knjiga i 58 evidenncija. Među vraćenim crkvenim matičnim knjigama najstariji upis datira iz 1821. godine na matičnom području Klana.

Ovom primopredajom Riječkoj nadbiskupiji vraćene su sve crkvene matične knjige koje su oduzete za vrijeme komunističkog režima.

Katolička Crkva službeno je započela s vođenjem matičnih knjiga još u 16. stoljeću kada je na 24. sjednici Tridentskog koncila, 11. studenog 1563. godine, donesena odredba da župnici vode matice krštenih i vjenčanih.

Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi, zaključenim između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije utvrđeno je neprijeporno vlasništvo Katoličke crkve nad navedenim knjigama, te su preuzete obveze izrade popisa knjiga i njihova povrata.

U pratnji ministra Malenice bio je savjetnik u kabinetu ministra Matija Paljug, a uz nadbiskupa koadjutora ekonom Riječke nadbiskupije Matija Matičić i kancelar Marko Gregić. Mons. Uzinić izrazio je riječi zahvale na povratu knjiga, a po završetku susreta, ministar Malenica kratko se susreo i s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

Skip to content