Povjerenjem i talentima do izgradnje Božjeg kraljevstva: Katehetski dan vjeroučitelja Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

wen-kan1U katedrali svetog Vida u Rijeci vjeroučitelji Riječke nadbiskupije proslavili su u subotu, 28. kolovoza svoj Katehetski dan okupljanjem na liturgijskom  slavlju primanja kanonskog madata. Ovom prigodom, po prvi puta svečanost primanja kanonskog mandata odvila se u zajedništvu s riječkim nadbiskupom koadjutorom mons. Matom Uzinićem. Suslavili su generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović i vikar za pastoral, vlč. Mario Gerić. S okupljenim vjeroučiteljima, slavlju je nazočila predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević.

U svom pozdravnom govoru na početku liturgijskog slavlja, nadbiskup Uzinić izrazio je radost zbog mogućnosti susreta s vjeroučiteljima u novonastalim okolnostima, ujedno ih podsjetivši na potrebu utjecanju jednom od nebeskih zaštitnika teologa, svetom Augustinu, čiji spomendan se obilježava 28. kolovoza.

Svoju propovijed započeo je zahvalom vjeroučiteljima za vjerno izvršavanje svojega poslanja. “Vjerujem da ste iskusili kako je lijepo biti vjeroučitelj u okolnostima koje nisu uvijek lake. Vjerujem da se osjećate kao oni koji su obdareni. Stoga vam želim zahvaliti. Talenat Riječke nadbiskupije nam je svima na svoj način povjeren. Zato vas želim ohrabriti, jer vaša vas nadbiskupija treba.”

web-kat2U nastavku je potaknuo okupljene na promišljanje o Isusovoj prispodobi iz 25. poglavlja Matejevog evanđelja – prispodobi o talentima u kontekstu poslanja vjeroučitelja. “Promišljajući o ovoj prispodobi, smatrao sam je prikladnom odabrati za Katehetski dan. Prispodoba koju smo čuli dobro nam je poznata: čovjek, polazeći na put, dijeli trojici slugu svoj imetak – jednome pet, drugome dva, trećemu jedan talenta. Po povratku –nakon dugo vremena – traži od njih račun: prvi je stekao još pet, drugi još dva, dok trećisvoj talenat nije umnožio već ga je sačuvao, zakopavši ga pod zemlju, te ga je gospodaruvratio. Dvojicu slugu gospodar nagrađuje, dok trećega prekorava govoreći da je zao, lijeni beskoristan i da je trebao i on uložiti svoj talent i ostvariti dobitak. Pitanje koje nameće razmišljajući o ovome trećemu sluzi jest: zašto se on tako ponio, zašto nije iskoristio svoj talenat? Odgovor je, kako sam sluga kaže, strah. Strah koji pokazuje nedostatak povjerenja u gospodara.”

wwČovjek može imati, poput slugu iz prispodobe, dva oprečna stava prema životu. Nastavivši propovijed, nadbiskup Uzinić je napom: “Stav prve dvojice slugu je stav povjerenja. Oni doživljavaju svoj život u kontekstu povjerenja prema gospodaru i tako žele živjeti. To znači upustiti se u djelovanje, stvaranje, učenje i napredovanje bez obzira na mogući  rizik. Bog ima povjerenja u nas u našem poslanju. Treći sluga nema povjerenja prema Bogu a time i prema životu. Boji se izgubiti i ono malo što ima, boji se preuzeti izazov i rizik života. Zakopavanje vlastitog taleta u zemlju, zapravo je zakopavanje njega samoga.” Bog iskazuje čovjeku povjerenje, dajući mu razne talente te je nadbiskup na kraju istaknuo da je jedini pravi stav Bogu odgovoriti povjerenjem, stavljajući Mu na raspolaganje svoje strahove i sve ono što nas zaustavlja u rastu.  Dirljivo zaokruživši svoju propovijed, nadbiskup Uzinić je poručio: “Svjestan sam da sam i ja za vas jedna novost. Sjetimo se pristupiti svakoj novosti s povjerenjem. Sjetimo se da zajedno izgrađujemo Božje kraljevstvo služeči se svojim talentima, a vaše poslanje je talenat. S tim mislima želim vam čestitati Katehetski dan, posebno vama koji primate kanonske mandate i zazivam na vas Božji blagoslov.”

Nakon propovijedi uslijedilo je svečano primanje kanonskih mandata. Kanonski mandat za vjeroučiteljski rad u školi na određeno vrijeme – za školsku godinu 2021./2022. primilo je  20 vjeroučitelja laika i 2 svećenika, dok 7 vjeroučitelja laika i 1 svećenik primaju kanonski mandat na neodređeno vrijeme – do opoziva. Također, jedna je novost i činjenica da je petero vjeroučitelja imenovano ravnateljima škola. Radi se o sljedećima: Arsen Badurina, Ana Anić Opašić, Adriana Glavan, Tajana Jauk Mance i Boris Barbarić.

Obilježavanje Kateheskog dana završilo je prigodnim druženjem vjeroučitelja u prostorima Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u zajedništvu s nadbiskupom Matom Uzinićem i nadbiskupom Ivanom Devčićem. (E.M.)

Skip to content