Poruka mons. Mate Uzinića u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Poštovane i drage prijateljice i dragi prijatelji,
danas, 25. studenoga, je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Mi katolici uz to obilježavamo i spomendan sv. Katarine Aleksandrijske, kršćanske mučenice i djevice, žene žrtve nasilja.
Prilika je ovo da se i ja pridružim svima onima koji se nesebično zalažu za žene žrtve nasilja. Među njima su i mnoge naše katoličke ustanove. Ističem u Rijeci u kojoj sada živim i djelujem Dom sv. Ane (http://sv-ana.com/) koji ima dugogodišnje iskustvo i dobre rezultate u pomaganju ženama, žrtvama nasilja i njihovim obiteljima.
Svako nasilje je plod pogrešne i iskrivljene slike drugoga. Drugoga ne prepoznajemo kao sebi jednakoga, kao svoga brata i sestru. I zato smo nasilni prema njemu. U slučaju nasilja nad ženama riječ je o iskrivljenoj viziji žene kao manje vrijedne ili drugotne u odnosu na muškarca. Ova je vizija u svojoj srži neljudska, a i protukršćanska. Njezina je posljedica nasilje u nekom od svojih brojnih oblika. Nažalost to nasilje vrlo često, možda i zato što mi nismo reagirali nego smo ostali ravnodušni, bavili se svojim poslom, odlučili se ne miješati u stvari drugih, završava i smrću, kao što je to bilo i u slučaju sestra Mirabal iz Dominikanske Republike, koje su zbog svoga svoje borbe za demokraciju i pravdu brutalno pogubljene na današnji dan 1960., a zbog kojih je ovaj dan izabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Žalostan sam što je u našem društvu, nažalost i u Crkvi, još uvijek potrebno posvješćivati ovaj veliki problem nasilja nad ženama, koji je za sve nas također i velika sramota.
Zato i ja dižem svoj glas protiv nasilja nad ženama uz poruku: Stop nasilju nad ženama!
Mate
Skip to content