Počela duhovna priprava za proslavu blagdana sv. Vida, nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke
Kategorija:
Vijesti

1Svečanim liturgijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci u subotu 12. lipnja započela je trodnevna duhovna priprava za proslavu nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Euharistiju je predvodio rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. Mario Gerić. Suslavio je rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić, a propovijedao đakon Luka Klarica.

U propovijedi nadahnutoj blagdanom Bezgrešnog Srca Marijina, koji se slavio toga dana, podsjetio je na život sv. Ivana Pavla II. koji je u ranoj mladosti ostao bez roditelja, ali je tijekom njihova života od njih naučio što znači povjerenju u Boga kao i da bez križa i povjerenja u Blaženu Djevicu Mariju nema uspjeha. Papino geslo Totus Tuus (Sav tvoj) posvećeno je BDM, ženi o kojoj je mladom Karolu majka pričala. Ona ga je učila kako se moliti toj ženi, ali i kako prije spavanja poljubiti njenu sliku. U njoj je, nakon što je ostao bez roditelja, budući papa našao odgovor za svoj život. Nakon smrti roditelja, kada je ostao posve sam, kleknuo je pred Gospinu sliku, uzeo škapular i izmolio posvetnu molitvu Blaženoj Djevici Mariji. Kada se čovjek posveti Gospi i kada ona ima plan za čovjeka, to postaje čudesan Gospin projekt, rekao je don Klarica.

2U kontekstu današnjeg vremena kazao je da u situacijama kada ljudi bivaju postavljeni na važne funkcije, u većini slučajeva su podržani od moćnih grupacija i medija, a sv. Ivan Pavao II. postao je Sveti Otac zahvaljujući posveti Blaženoj Djevici Mariji. Vjernike je potaknuo da se zapitaju na koji način se posvećuju Mariji i čine li to. „Obično čujemo: posvetio se sportu, posvetio se umjetnosti, posvetio se roditeljstvu.. no, što bi to značilo? ‘Posvetiti se’ značilo bi u svom životu sve staviti sa strane i ulagati u ono čemu smo se posvetili. No, sve te posvete ne bi vrijedile ako se ne bi dogodio rast u posvećenju, rekao je don Klarica. Istaknuo je da je Bog odabrao vrhunsku osobu – Mariju – po kojoj ćemo se i mi posvetiti jer je On po Blaženoj Djevici Mariji došao na zemlju i želi da po njoj mi dođemo u nebo. Posvetiti se Mariji ne znači samo izgovoriti posvetnu molitvu, nego čitavim bićem, čitavim srce odlučiti: ‘Gospe, od danas želim živjeti onako kako ti želiš da živim. Da budeš snaga moje slabosti, zaštita mojim napastima i da u svemu tražim tebe, poručio je don Klarica. Na tom tragu potaknuo je vjernike da kroz dan nose Gospu u srcu i da svakodnevne poslove obavljaju na sve veću slavu Božju.

Zaključujući propovijed istaknuo je da Gospa nije ‘sladunjava’ mama koja tapše svoju djecu, nego je ona Majka koja nas vodi putem kojim je išao Isus Krist. To je zato jer je ona prije svega ‘Majka kalvarije’, ‘Majka raspete ljubavi’, a primjer nam daje sv. Ivan Pavao II. kojega je ona krijepila i vodila putem žrtve svoga sina.

Na kraju propovijedi don Klarica je s vjernicima izmolio posvetnu molitvu Presvetom Srcu Marijinu. Po završetku misnoga slavlja rektor katedrale mons. Matičić zahvalio je članovima katedralne zajednice na pripremi svečanog početka trodnevnice za proslavu blagdana sv. Vida, kao i narednim danima koji će biti u znaku nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.

Liturgijsko slavlje moglo se pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije, a tako će biti i narednih dana trodnevnice kao i na blagdan sv. Vida, 15. lipnja kada će biti realiziran prijenosu misa koje su na rasporedu u 11 i 18:20 sati.

Skip to content