Pismo riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića uz nove epidemiološke mjere za PGŽ

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uputio je u subotu 10. travnja župnicima i svećenicima u Riječkoj nadbiskupiji pismo vezano uz službenu Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju  novih  epidemioloških  mjera  za  područje  Primorsko-goranske  županije, a koja na snagu stupa u ponedjeljak, 12. travnja 2021. i traje do 26. travnja 2021. Pismo prenosimo u cijelosti:

Na ovu Odluku nismo mogli utjecati, zato o njoj možemo misliti i ovo i ono, ali smo je se, kao i svi drugi građani ovoga društva, dužni pridržavati u svim situacijama, pa i u onima koja se odnose na naša vjernička okupljanja i misna slavlja. Naime, iako se u Odluci izrijekom ne spominju mise i druga vjernička okupljanja i slavlja očito je, budući da ništa od toga nije spomenuto niti u iznimci, da se i na mise i druga vjernička javna okupljanja odnosi odredba koja zabranjuje „održavanje svih javnih događaja i okupljanja.“ Polazeći od ovoga, molim vas da se ovome prilagodite i u spomenutom razdoblju misna i druga slavlja koja nisu izričito zabranjena slavite isključivo privatno, odnosno sa zatvorenim crkvenim vratima.

Budući da spomenuta Odredba ipak dozvoljava privatna okupljanja i svečanosti na kojima  „može  biti  najviše  8 osoba  iz najviše  2 kućanstva“,  smatram da  to ne  isključuje mogućnost da vjernicima, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, omogućite da  sudjeluju  na  tim  misama,  ali  tako  da  ni  na  jednom  misnom  slavlju  ili  drugom molitvenom  okupljanju  ne  bude  više  od  8  osoba  iz  najviše  2  kućanstva,  kako  je  to  i predviđeno Odredbom. Kako bi što više vjernika moglo sudjelovati na taj način na misama, svim  svećenicima  na  području  Riječke  nadbiskupije  koji  već  nemaju  tu  dozvolu  dajem dozvolu binacije običnim danima, a nedjeljom i blagdanima i trinacije.

U  nadi  da  ćemo  ovo  odricanje  shvatiti  kao  žrtvu  koju  možemo  prinijeti  i  za prestanak pandemije, na sve vas i sve vjernike i cijelu našu nadbiskupiju zazivam Božji blagoslov, zagovor trsatske Gospe od Milosti  i sv. Vida, našeg nebeskog zaštitnika.

 Uz navedeno,  donesena je odluka o privremenoj odgodi podjele sakramenata prve pričesti i potvrde u Riječkoj nadbiskupiji od 11. travnja do 16. svibnja kao i blagoslovu obitelji. Ona slavlja sakramenta potvrde koje su prema utrđenom rasporedu trebala biti slavljena u ovom razdoblju, slavit će se naknadno, ovisno o epidemiološkim okolnostima. Budući da je riječ o izvanrednoj situaciji, u skladu s kan. 884, § 1 riječki nadbiskup koadjutor ovlastio je župnike da sakrament potvrde mogu podijeliti osobno.

Na kraju, mons. Uzinić izrazio je nadu da će župnici i svi svećenici Riječke nadbiskupije dati pozitivan primjer vjernicima i tako pomoći u borbi protiv širenja zaraze COVID-19.

S obzirom na navedene izvanredne okolnosti, na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije u nedjelju 18. travnja i nedjelju 25. travnja moći će se pratiti izravan prijenos liturgijskih slavlja. Također, na navedenim platformama u četvrtak 22. travnja u 19 sati moći će se pratiti Večernja i euharistijsko klanjanje u povodu Tjedna molitve za duhovna zvanja, a koja predvodi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

 

Skip to content