Andrejna: 5 bogoslova od sada kandidati za svete redove
Kategorija:
Vijesti

Župa Svetog Andrije apostola u Bakru proslavila je svog nebeskog zaštitnika 30. studenog svečanim euharistijskim slavljem kojega je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Nikicom Jurićem, vicerektorom riječkog Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” don Lukom Klaricom i duhovnikom Bogoslovnog sjemeništa don Vjekoslavom Đapićem. Uz župnu proslavu, na središnjem misnom slavlju petorica bogoslova, kandidata Riječke nadbiskupije, primljeni su među službene kandidate za svete redove đakonata i prezbiterata: Kristijan Pandl, Apolinar Barbiš, Alen Markić, Silvijo Jakšetić i Mario Šarić.

U propovijedi je mons. Devčić povezao upravo započeto adventsko vrijeme iščekivanja Spasiteljevog rođenja u Betlehemu i apostola Andriju. Andrija se pridružio prorocima koji su naviještali dolazak Spasitelja, a on ga je prepoznao i doveo svoga brata Petra kojega Isus postavlja za apostolskog prvaka. Svjedočeći svoju vjeru, Andrija je podnio mučeničku smrt koju simbolizira Andrijin križ u obliku slova X na koji je prema predaji bio razapet.

„Molimo ga da bude nama i ovome gradu i njegovim stanovnicima pomoćnik u nasljedovanju Isusa Krista kako bi s njegovom pomoći po uzoru na našega Gospodina i Spasitelja ostali vjerni do kraja”, naglasio je nadbiskup Devčić. Poručio je posebno svećeničkim kandidatima da se i oni ugledaju u sv. Andriju i da ga mole da poput njega ostanu vjerni do kraja.

Na misnom slavlju su prisustvovali članovi bakarskih udruga, Gradska straža 1848., Bakarska žena, Bakarska gospoda te članovi gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Tomislavom Klarićem.

Središnjem slavlju je prethodila i trodnevna duhovna priprava koju je vodio župnik vlč. Nikica Jurić, a u sklopu proslave blagdana „Andrejne” održani su i druge kulturni događaji.

Skip to content