Održana humanitarna šahovska simultanka
Kategorija:
Vijesti

web-sahU nedjelju, 6.lipnja u župnim prostorima Župe sv. Nikole Tavelića održana je humanitarna šahovska simultanka na 20 ploča s Marinom Bosiočićem, jednim od nosioca najvišeg ranga u šahu, odnosno Grand Master. Bosiočić je donedavni prvak Hrvatske, a 2019. godine proglašen je najboljim sportašima Grada Rijeke za tu godinu u izboru Riječkog sportskog saveza.

Prema riječima župnika, fra Tomislava Šanka, ovaj šahovski velemajstor redovno ministrira na misama u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića i rado se odazvao pozivu i sudjelovanju u ovoj dobrotvornoj igri. Za ulaz u ovu dobrotvornu igru bilo je potrebno uplatiti minimalno 100 kuna, a sav prikupljeni prihod  bit će utrošena za pomoć potrebitim obiteljima u Župi.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika bio je ograničen na 20 igrača, među kojima su svoje šahovsko znanje s Bosiočićem došla provjeriti i dva igrača iz Zadra.

Sudionike je pozdravio župnik, fra Tomislav Šanko, zahvalivši svima koji su se odazvali i podržali ovu akciju, a posebno župljaninu i šahovskom velemajstoru Bosiočiću. Nakon pozdrava i molitve fra Tomislav je i on sam zauzeo mjestu uz šahovsku ploču i zaigrao sa šahovskim velemajstorom. Prigodnu riječ uputio je i dugogodišnji Marinov trener, Goran Mufić, međunarodni šahovski majstor i FIDE-trener. Naveo je kako Marina poznaje od njegovog djetinjstva, odnosno od kada ga je počeo trenirati. Iznio i neke zanimljive informacije iz povijesti šaha među kojima i da je papa sv. Ivan Pavao II. volio i igrao šah te postavljao „šahovske probleme“.

Iako nitko nije uspio pobijediti višestrukog prvaka Hrvatske u šahu, sudionici ove akcije bili su zadovoljni na prilici koja im se pružila.   (M.L.)

Skip to content