Održana adventska duhovna obnova mladih u  Driveniku
Kategorija:
Vijesti

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije od 3. do 5. prosinca održana je duhovna obnova u Pastoralnom domu „Blaženi Alojzije Stepinac“ u Driveniku. Sudjelovalo je tridesetak mladih  koje su kroz program vodili s. Mirjam Jerković, s. Marija Filotea Hajek i fra Ivan Dominik Iličić.

Duhovna obnova započela je  svetom Misom i zazivom Duha Svetoga, a nakon večere, sestra Mirjam otkrila nam je temu. Nije bilo ugodno čuti kako ćemo sljedeća dva dana učiti o grijehu. Neugodno je, ali potrebno, kako bismo u ovom svetom vremenu došašća dovoljno otvorili svoja srca za Boga koji želi u nj ući i ostati zauvijek. Grijeh je uvijek aktualan, on zasljepljuje, odvaja i ubija, nanosi štetu, ranjava odnose s bližnjima i  Bogom, a kao veliki trag ostavlja krivnju koje se često teško riješiti. „Plaća je grijeha smrt…“ (Rim 6,23) Krivnja je strašna koliko i grijeh koji dovodi do odsustva Boga u ljudskom životu, a odsustvo Boga je pakao. Kao poticaj za promišljanje o odnosu prema grijehu, čuli smo svjedočanstvo svete Terezije Avilske. Zatim smo dan priveli kraju cjelonoćnim euharistijskim klanjanjem, gdje smo dobili priliku svoj život i grijeh promatrati u svjetlu Božjega Milosrđa. Kroza nj se jedino može i smije promatrati grijeh, u suprotnom, on dovodi do očaja, poručili su mladi.

„Subotnje jutro započelo je jutarnjom molitvom pred Presvetim, a nakon doručka, slijedila je kateheza o ispitu savjesti i debata kroz koju smo shvatili kako nije uvijek jednostavno odrediti je li nešto grijeh ili nije. U katehezi smo naučili, na primjeru bogatog mladića iz evanđelja: ‘Učitelju dobri što mi je činiti da baštinim život vječni?’, kako je Isus Bog koji uvijek gleda prvo ono dobro u nama i što dobro činimo, zatim nas voli i tek onda opominje ono što nije dobro i što nama čini loše te da na isti način trebamo pristupati ispitu savjesti uz obaveznu pomoć Duha Svetoga koji je Duh Istine i pomaže nam prepoznati i razdijeliti dobro od zla.“ Mladima se pružilo vrijeme za ispit savjesti i svetu ispovijedi pri čemu su neki posvjedočili da su nakon dugo vremena, a neki i prvi puta u životu, susreli Boga koji ih ljubi i jedva čeka njihov povratak i pristanak na ljubav. Dodali su da predivnu spoznaju o snazi Božjeg Milosrđa i ljubavi, svojim svjedočanstvom upotpunio je don Luka Klarica. „Uz svetu ispovijed, izmolili smo zajedno Gospinu krunicu te sudjelovali u svetoj Misi. Dan je završio meditacijom uz sliku Milosrdnog Isusa, druženjem i  pjesmom do kasnih noćnih sati.“

Na drugu nedjelju došašća učili su o kategorijama grijeha te u svijest dozvali činjenicu da je Isus Krist, pravi Bog i pravi Čovjek, uskrsnućem pobijedio smrt i On takav prilazi svakom ljudskom stvorenju te daje milijun prilika za prihvaćanje Njegovog milosrđa, a koje čovjek treba samo pustiti u život.

Duhovni vikend završio je pjevanom Zlatnom krunicom, svetom Misom i šetnjom driveniškim krajolikom.

Skip to content