Održan Holywin – bdijenje mladih uoči svetkovine Svih svetih
Kategorija:
Vijesti

Holywin – Svetost pobjeđuje molitveno je bdijenje mladih koje se već niz godina u mnogim župama organizira 31. listopada, noć uoči svetkovine Svih svetih, 31. listopada. Sastoji se od zabavnog i molitvenog programa, a cilj je mladima približiti važnost molitve za duše pokojnih. Tako je i ove godine u Trsatskom svetištu potekla rijeka milosti zahvaljujući ovom molitvenom programu koje se održalo u organizaciji Ureda za mlade Riječke nadbiskupije. Ovaj hvalevrijedan pothvat došli su podržati i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić i generalni vikar riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović, kao i mnogi drugi svećenici Riječke nadbiskupije koji su prepoznali važnost održavanja Holywina i promicanja svetosti među mladima na ovakav način. Organizatori su posebno zahvalili gvardijanu  franjevačkog samostana na Trsatu i čuvaru Trsatskoga svetišta fra Krunoslavu Kocijanu koji je mladima za održavanje ovog programa otvorio vrata Aule pape Ivana Pavla II. kao i bazilike Majke Božje Trsatske.

Program je započeo u 21 sat s dva igrokaza koja su pripremili mladi iz Centra za mladih “Bl. Miroslav Bulešić” i salezijanska mladež. Nakon radosti i smijeha, ali i vrlo poučnih poruka uslijedila je pjesma “Trnova kruna” koju su izvele Iva, Alison, Danijela i sestra Filotea. Glavni motiv pjesme jest ruža koja je imala san postati velika i slavna, no završila je na Isusovoj glavi, kao kruna od trnja. Svaki svetac barem jednom u životu doživi taj trenutak, u kojem su on i Krist jedno. Ovo je priča o ruži koju prolazi svaka osoba koja raste na putu prema svetosti, poručeno je na bdijenju.

Uslijedio je put kreposti kojega je predmolio don Danijel Dragičević, a tijekom kojega su se razmatrale vrline svetosti kroz sedam postaja i sedam svetaca (blaženika): bl. Marija Petković, sv. Ivan Bosco, bl. Miroslav Bulešić, bl. Ozana Kotorska, bl. Pier Giorgio Frassati, sveta Majka Terezija, bl. Carlo Acutis. Ovaj put kreposti kroz meditacije je mlade potaknuo na razmišljanje i ohrabrio da poput ovih svetaca idu uskim putem, putem svetosti i ustraju u krepostima koje su krasile ove, ali i mnoge druge svece. Oni su, nimalo drugačiji od nas, postali sveti svaki dan iznova birajući tu bitku, bitku protiv sebe samih, bitku za vječni dom, poruka je koju su mladi čuli tu večer.

Program je završio svečanim klanjanjem koje je predvodio fra Tomislav Šanko. Mladi su kroz nagovor, pjesmu i tišinu zahvalili Gospodinu na svim milostima kojima ih daruje i na svim križevima koji ih dovode bliže njemu, ali i pomolili se za sve svete osobe, znane i neznane i zahvalili na njima, koji su tolikim mladima uzor kako ovaj život živjeti po Božje, kako dati sve za sve, koji dokazuju da ljubav sve pobjeđuje i da je jedino u Bogu spas. (M.Ž.)

Skip to content