Obavijest iz Trsatskog svetišta
Kategorija:
Vijesti

DSCF6298Najstarije živuće marijansko svetište u Hrvatskoj – svetište Majke Božje Trsatske, svoju povijest temelji na predaji o prijenosu nazaretske kućice iz Svete zemlje 10. svibnja 1291. na Trsat, a odatle 10. prosinca 1294. u Loreto, u Italiju. Svibanj je mjesec kada brojni hodočasnici hodočaste Majci Milosti i kada se u Trsatskom svetištu održavaju brojni molitveni programi. S obzirom na trenutnu nesigurnu situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa, iz Trsatskog svetišta poručuju kako će programi biti održani u skladu s važećim epidemiološkim mjerama te pozivaju hodočasnike na praćenje službenih mrežnih stranica Trsatskog svetišta i Riječke nadbiskupije na kojima će pravovremeno isti biti najavljeni.

Gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Trsatskog svetišta, fra Krunoslav Kocijan, najavio je kako će se svibanjske pobožnosti, molitva krunice i pjevane Litanije, u bazilici Majke Božje Trsatske održavati svakog dana u 17.50 sati. Trsatski Marijini dani bit će održani od 7. do 10. svibnja. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodit će trsatski franjevci. Molitva krunice je u 17:45, a liturgiska slavlja na rasporedu su u 18:30 sati. Na samu svetkovinu Gospe Trsatske, mise će se slaviti u: 7, 8, 9, 10, 11 i 18.30 sati. Sva liturgijska slavlja služit će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

S obzirom na lošu epidemiološku sliku u Primorsko-goranskoj županiji, ove godine izostat će hodočašća pomoraca i hrvatskih branitelja, kao i program Majčinog dana u nedjelju, 16. svibnja, poručio je gvardijan.

Uz navedeno, fra Krunoslav Kocijan najavljuje da će se na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 13. svibnja, mise služiti u 7, 8.30 i 18.30 sati.

Na Duhovni ponedjeljak 24. svibnja, dan kada Crkva slavi svetkovinu Marije Majke Crkve, ukoliko epidemiološke mjere dopuste održat će se tradicionalno hodočašće vjernika Grobinšćine. Hodočasnici iz župa Grobnik, Jelenje i Cernik sudjelovat će na svečanoj večernjoj misi u 18.30 sati.

Na svetkovinu Pohoda BDM, 31. svibnja, mise u Trsatskom svetištu slavit će se u: 7, 8.30 i 18.30 sati.

Gvardijan Trsatskog svetišta poručuje kako je raspored misnih slavlja podložan promjenama. Hodočasnicima zahvaljuje na razumijevanju i poziva na praćenje objava koje će se pravovremeno objavljivati na ranije navedenim mrežnim stranicama.

(Foto: Arhiva Riječke nadbiskupije)

 

 

Skip to content