Najavljen program proslave sv. Vida

webscU Gradskoj vijećnici na riječkom Korzu u utorak 8. lipnja najavljen je raznovrstan program proslave sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Program su najavili rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić i voditelja Kabineta Gradonačelnika Doris Šajn.

I ove godine u Rijeci, koja se u prošlosti nazivala Rika sv. Vida, neće nedostajati duhovnog, ali i svjetovnog programa. Tradicionalno, uoči središnje proslave Grad Rijeka će 14. lipnja na Svečanoj akademiji dodijeliti godišnje nagrade te dvije za životno djelo, od kojih će jedna biti uručena riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom, znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom.

Mons. Matičić izrazio je zadovoljstvo odabirom mons. dr. Devčića za laureate za životno djelo koje je zaslužio time što je posljednjih dvadeset godina učinio puno, ne samo za Riječku nadbiskupiju, nego i grad Rijeku i njezine građane. Kao primjer naveo je karitativne ustanove koje su otvorene zahvaljujući riječkom nadbiskupu i suradnji s Gradom i Primorsko-goranskom županijom. “Nadbiskup Devčić prije svega je čovjek koji se zna spustiti na osobnu razinu i sa svakim srdačno razgovarati. Riječ je o, ne samo vrhunskom znanstveniku i filozofu, nego i humanistu, ali prije svega jednostavnom i poniznom čovjeku i svećeniku.”

wevsvidTrodnevna duhovna priprava počinje 12. lipnja i do 14. lipnja mise će predvoditi rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mario Gerić, a propovijedaii đakon Luka Klarica. U subotu 12. lipnja euharistijsko slavlje na rasporedu je u 18 sati. U nedjelju 13. lipnja u 11 sati, a tradicionalno 14. lipnja u 18 sati je svečana Večernja na kojoj će sudjelovati riječki nadbiskupi i kanonici prvostolnog kaptola. Nakon Večernje na rasporedu je liturgijsko slavlje.

U utorak 15. lipnja na blagdan sv. Vida misu u 8 sati predvodi rektor katedrale mons. Matičić. Liturgijsko slavlje na talijanskom jeziku u 9:30 i predslavi ga vlč. Gerić, dok će pontifikalnu misu s dodjelom Medalja sv. Vida u 11 sati predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Posebnost ovogodišnje dodjele Medalja jest da će biti dodjeljene i Stožeru civilne zaštite grada Rijeke i PGŽ, kao i KBC-u Rijeka za njihove posebne zasluge u borbi protiv bolesti COVID 19, rekao je mons. Matičić.

Središnje euharistijsko slavlje s procesijom na rasporedu je u 18 sati. Procesija će krenuti iz riječke prvostolnice, preko Koblerovog trga i Korza do Trga riječke rezolucije na kojemu će svečano liturgijsko slavlje predvoditi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

Mise trodnevnice i svečana Večernja, kao i liturgijska slavlja 15. lipnja u 11 i 18 sati moći će se pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije, a pontifikalnu misu s dodjelom Medalja sv. Vida u 11 sati prenosit će i Laudato televizija.

Skip to content