Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021.
Kategorija:
Vijesti

webprZbog epidemiloških mjera nužnih za sprječavanje zaraze koronavirusom, kao i zdravstvenog stanja u nekim kršćanskim zajednicama, Ekumenski odbor Grada Rijeke donio je odluku da se program ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održi u kršćanskim zajednicama na način da svaka zajednica moli samo u svojoj crkvi.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana počet će 18. siječnja u katedrali sv. Vida u 17:00 sati, a završit će 24. siječnja u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” misnim slavljem kojega će u 11:00 sati predvoditi  riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. U drugim kršćanskim zajednicama program će se odvijati prema rasporedu zajednice.

U Molitvenoj osmini sudjeluju članovi Katoličke Crkve, Evangeličke crkve Rijeka, Baptističke crkve Rijeka, Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstantin i carica Elena“, Udruge „Mladi za Krista“, kršćanske zajednice mladih i aktivni vjernici laici.

Ovogodišnja tema je: “Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda” (usp. Iv 15, 1 – 17), a tekstove u priručniku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021.   objavili su Vijeće HBK za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva „Vjera i ustrojstvo“ Ekumenskog vijeća crkava, a materijale za 2021. godinu priredile su sestre iz zajednice monahinja u Grandchampu u Švicarskoj na biblijsku temu „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15, 1 – 17).

Zajednica monahinja iz Grandchampa sastoji se od sestara koje dolaze iz različitih crkava i zemalja. Polazeći od svoga ekumenskog poziva one se zauzimaju za pomirenje među kršćanima i unutar ljudske obitelji te za poštivanje svega stvorenog. Zajednica broji oko 50 sestara, od kojih većina živi u Grandchampu, u mjestu Areuse u Švicarskoj, u blizini Neuenburgškog jezera (Lac de Neuchâtel), dok se nekolicina nalazi u Bazelskom kantonu, Nizozemskoj i Francuskoj. Zajednica u svojim prvim sestrama ima korijene u crkvama reformacije i od 1953. koristi pravilo i red molitve zajednice iz Taizéa.

Ovogodišnji molitveni tekstovi snažno naglašavaju duhovni ekumenizam i klasične monaške teme te u skladu s time ukazuju na potrebu kvalitetnog duhovnog života današnjih kršćana, na vrijednost i značaj molitve, razmatranja, meditacije i kontemplacije koje kao plod donose sjedinjenost s Bogom u Isusu Kristu, a po Kristu i s ljudskom braćom. Polazeći od središnje teme iz Ivanova evanđelja u kojoj Isus sebe naziva trsom, a učenike lozama na tom trsu, tekstovi naglašavaju potrebu povezanosti svih kršćana, u svim crkvama, s Isusom Kristom. Kao što su trs i loze u jedinstvu, tako će i kršćani i njihove crkve tim više ostvarivati jedinstvo čim više budu u Kristu. Tako jedinstvo s Kristom rezultira i jedinstvom među kršćanima.

Tekstove je preveo i hrvatsko izdanje izdanje priručnika uredio Tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Jure Zečević. Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana odvija se svake godine od 18. do 25. siječnja, ali su kršćani u svim crkvama pozvani da tijekom cijele godine mole za očuvanje postojećeg i postizanje potpunijeg stupnja jedinstva.

 

 

Skip to content