Misa za prvog predsjednika Republike Hrvatske
Kategorija:
Vijesti

Mons. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida slavio je 10. prosinca misu za prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana, na obljetnicu njegove smrti. U katedrali se okupio lijepi broj onih koji su došli molitvom Bogu zahvaliti za predsjednika koji je vodio Hrvatsku u samostalnost.

„Draga braćo i sestre, večerašnje misno slavlje u katedrali sv. Vida okupilo nas je na 22. obljetnicu smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske da zahvalimo Bogu na životu i djelu dr. Tuđmana i da uz molitvu za domovinu molimo i njemu vječni pokoj i mir“, rekao je rektor katedrale.

„U vremenu strašnih previranja koji su pratili našu domovinu na putu slobode kroz nepravdu i nasilje, važno je bilo očuvati vjeru i nadu. U toj povijesnoj prekretnici naš hrvatski narod je u dr. Tuđmanu prepoznao onoga koji je uz Božju pomoć davao nadu i tješio svoj narod u progonima i patnjama.

S druge strane i naš prvi predsjednik je bio jedan od nas, samo čovjek, sa svim svojim manama, ali i osoba u čijem služenju i poslanju vidimo sve više da je snagu crpio upravo iz svojeg odnosa s Bogom“, rekao je mons. Matičić.

„Dr. Franjo Tuđman posvetio je svoj život za borbu i slobodu svog naroda i domovine, ali i za istinu o hrvatskom narodu. U vrijeme komunizma imao je sasvim dovoljno mogućnosti da živi lagodno na položaju, ali nije šutio već je snagom znanja i iskustva ukazao na silne nepravde prema našem narodu u tadašnjem režimu i državi. Težak je to bio put koji ga je odveo u muku i zatvor.

Devedesetih, u vrijeme mnogih previranja u Europi i šire, naš narod slijedio je dr. Franju Tuđmana na putu slobode i neovisnosti. Zahvalni Bogu danas možemo hrabro i odvažno tvrditi da je država Hrvatska ostvarena snagom i voljom ovog velikoga čovjeka, ali i voljom naroda i snažnog zajedništva, a zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima.

Dr. Franjo Tuđman je otac naše domovine, njegovo ime upisano je u temelje hrvatske državnosti“, rekao je mons. Matičić te podsjetio da je Tuđman uvijek pozivao na uključivo i pomirbeno hrvatsko društvo, uviđajući i tada da nezdrava radikalizacija razara zajedništvo.

Skip to content