Margaretino u Bakru
Kategorija:
Vijesti

web-margaretinoGrad Bakar proslavio je u utorak 13. srpnja blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Margarete. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Domagoj Duvnjak, župnik Cernika, Kukuljanova i Škrljeva na Žalu ribara uz crkvu sv. Margarete. U zajedništvu s njim koncelebranti su bili domaći župnik vlč. Nikica Jurić, župnik s Praputnjaka vlč. Vjekoslav Đapić i vlč. Marko Pavlinović, župni vikar Cernika, Kukuljanova i Škrljeva.

U nadahnutoj propovijedi vlč. Duvnjak je kazao da je cilj i svrha Isusovog dolaska sve privući sebi da nas oslobodi od đavla i grijeha i pokaže put u nebo. Razmatrajući o Isusovim riječima „hoće li tko za mnom neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ danomice i neka me slijedi”, propovjednik je naglasio da je Isus nježan i blag, ne zapovijeda i ne prisiljava, nego daje slobodu. No odreći se samoga sebe i nositi križ nije privlačan govor, a ipak ga kroz povijest slijede mase.

„To je zato jer je to istina, Isus Krist je Istina. Istina je Osoba”, zaključio je vlč. Duvnjak.

Izgubiti život i naći ga u Bogu, no ako svoj život želimo sačuvati živeći u svom egoizmu i komforu, ne ljubeći i ne služeći tada ćemo ga izgubiti. „Ako izgubim ego, oholost, služim i dajem sebe tada nalazim život”, poručuje propovjednik. Čovjek misli da će biti sretan ako je sve po njegovom, a Isus pokazuje da je prava ljubav služenje. Sveci su nam primjer kako su bili odbačeni, proganjani, klevetani, ubijani, izgubili su sebe, ali su našli Život, Boga.

web-b1Konkretizirajući, vlč. Duvnjak je istaknuo da postoje dvije vrste ljubavi. Naravna  – koja ljubi onoga koji mene ljubi i nadnaravna – da ljubim onoga koji mi želi zlo. Isus nas uči ovoj nadnaravnoj ljubavi jer je njegova ljubav bezuvjetna. „Tim nam je putem ići i onda nam neće biti teško ljubiti kao Isus. To Bog želi, da svako srce tako ljubi. Bog nas poziva živjeti ljubav i biti poput Šimuna Cirenca koji pomaže Isusu”, rekao je vlč. Duvnjak. „Duša koja istinski ljubi ne mjeri, ne očekuje nagradu nego čini ono što će biti najveća slava Bogu. No to ne možemo bez sakramenata jer preko njih milost ulazi u dušu. Neka nam Gospodin po zagovoru sv. Margarete da srce da možemo tako ljubiti poput Isusa”, zaključio je propovjednik.

Euharistijskom slavlju prethodila je procesija središtem Bakra od Crkve Majke Božje od Porta do Crkve svete Margarete, odnosno Žala ribara. U njoj je nošena relikvija, ruka sv. Margarete koja povezuje stoljeća vjere, grad Bakar sa talijanskim gradom Caorle koji također ima svetičine moći. U procesiji kao i euharistijskom slavlju su uz svećenike, ministrante i vjernike, sudjelovale i bakarske udruge i društva sa svojim gostima, Bakarska straža 1848., Bakarska žena, DVD Bakar, Zrinska straža Čakovec i Bakarska gospoda te bakarski gradonačelnik i saborski zastupnik Tomislav Klarić..

Jutarnju blagdansku misu služio je župnk vlč. Nikica Jurić u suslavlju s vlč. Markom Šarićem, župnikom Hreljina koji je kao Bakranin posebno povezan s blagdanom sv. Margerete.

Trodnevnicu kao duhovnu pripravu predvodio je župnik vlč. Nikica Jurić te su uz euharistijska slavlja vjernici sudjelovali i na euharistijskim klanjanjima i koncertu duhovne glazbe.

Bakar svoju zaštitnicu slavi kroz duhovna, ali i kulturno-umjetnička i sportska događanja pod zajedničkim imenom Margaretino leto koje još uvijek traje i na kojem ste uvijek dragi gosti. (K.I.)

 

Skip to content