Križ je sredstvo uzvišenja i spasenja
Kategorija:
Vijesti

Svetkovina Uzvišenja Svetog Križa u utorak 14. rujna svečano je proslavljena u katedrali sv. Vida u Rijeci u kojoj se nalazi i štuje Čudotvorno raspelo. Liturgijsko slavlje služio je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić i na početku propovijedi istaknuo da ovaj blagdan koristi dva pojma koji se na prvi pogled isključuju, no istoznačnice su – križ i uzvišenje.  U Isusovo vrijeme križ je bio stratište, sredstvo pogubljenja razbojnika i robova. S Isusom i njegovom smrću na križu, to sredstvo patnje postalo je sredstvo uzvišenja i spasenja. Križ je način na koji je Bog uzvisio Isusa Krista. Ono je sredstvo po kojemu i  mi postajemo uzvišeni. Bog je po Isusovom smrti na križu pokazao koliko ljubi svijet i križ je znak ljubavi, pojasnio je propovjednik.

U kontekstu predaje o Čudotvornom raspelu koje se čuva i štuje u riječkoj prvostolnici, godini 1296. kada je Petar Lončarić nakon gubitka u kockanju ljutito bacio kamen na raspelo i pod njime se otvorila zemlja koja ga je progutala, mons. Uzinić je poručio da je pogrešno na Boga gledati kao osvetnika. Nije križ i njegovo osvetničko djelovanje zbog onoga koji ga je povrijedio taj koji čini da netko ‘propada u zemlju’ i prestaje živjeti i djelovati, nego je to samo zlo  koje netko čini u odnosu na križ koji je sredstvo spasenja. Osobito je to zlo  kocke i drugih hazardnih igara koje doista ‘zakapaju’ one koji se odaju takvoj pošasti. Oni nisu toliko uvreda protiv križa, osnosno jesu jer su uvreda poruci koju križ nosi i razlog da križ i danas krvari, nego su zapravo više način uništavanja samih sebe i svih onih s kojima smo povezani, istaknuo je mons. Uzinić.

Nadahnut esejem u kojemu se križ spominje kao poprečna greda u koju čovjek simbolično udara sa svojim bolestima, gubitnom voljene osobe, umorom, izdajama i drugim situacijama, poručio je da ta ‘poprečna greda’ nema stalež, ugled u društvu. Ta ‘poprečna greda’ može zauzeti sve oblike i razmjere i križ je dio života svakog čovjeka. “Križ je realnost u svakom ljudskom životu, ali sve manje ljudi mu je doraslo. Više ga ne prihvaćaju i ne podnose njegov teret. Ali ti nemaš drugog izbora. Ili ćeš nositi svoj križ ili će te tvoj križ zgnječiti. Moći ćeš ga nositi jedino ako naučiš shvaćati skriveni smisao križa. Križ te vraća k istini o tebi, k pravoj mjeri ograničena, slaba, ranjiva, malena ljudskog djeteta. Križ te može osloboditi stvari koje te hoće zgnječiti. On te može osloboditi tvoje osrednjosti.”

Zaključujući je istaknuo da nas križ neće osloboditi trpljenja, ali nas može osloboditi neizdržive besmislenosti trpljenja i njegove neplodnosti. “Ti možeš opet biti čovjek. Ti sve vidiš drugačije i mnogo bolje očima koje su plakale. Očima koje su gledale križ koji nije više stratište, sredstvo na kojemu se ubija razbojnika. Na njemu je umro Bog koji nam se u ljubavi pridružio u svim našim situacijama, a najviše u patnji.”

Nakon liturgijskog slavlja mons. Uzinić, zajedno s rektorom riječke prvostolnice mons. Matijom Matičićem, okupljenim svećenicima, članovima Bratovštine Čudotvornog raspela i ostalim vjernicima ophodio je oko Čudotvornog raspela.

Skip to content