Krist nam je kao ostavštinu ostavio najvrijednije što je imao – samoga sebe
Kategorija:
Vijesti

Svetkovina Tijelova u katedrali sv. Vida

sSvečano i dostojanstveno u četvrtak 3. lipnja u katedrali sv. Vida u Rijeci proslavljena je svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. Euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, a propovijedao đakon don Luka Klarica. Misa se u izravnom prijenosu mogla pratiti na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup je na početku kazao da je svetkovina Tijelova spomen sakramentalne prisutnosti spasitelja našega Isusa Krista. Sakrament je to kojega je Isus ustanovio na Posljednjoj večeri rekavši učenicima kada je uzeo kruh „Ovo je tijelo moje.“, te uzevši vino: „Ovo je krv moja. Ovo činite meni na spomen.“  Svaki put kada slavimo sv. Misu ostvarujemo tu Isusovu zapovijed, rekao je mons. Devčić.

web-t1Đakon Klarica je na početku svoje propovijedi izrekao svoju zahvalnost susretu s Euharistijskim Isusom bez kojega on danas ne bi bio na korak do svećeničkog ređenja. U nastavku je podsjetio na dvije situacije u Svetom pismu koje opisuju trenutke kada su učenici otišli od Isusa, a koje su povezane uz značenje svetkovine Tijelova. Prva se nalazi u Ivanovom evanđelju »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.« Učenici te riječi nisu razumjeli i tada su odstupili od njega. Kao drugu situaciju naveo je evanđeoski ulomak koji opisuje posljednju  večeru kada su se Isusu svi zakleli na vjernost, ali u trenutku križnoga puta su se razbježali. Otajstvo svete Euharistije i križa neraskidivo su povezani, rekao je don Klarica. „To znači, ako se u životu povežem sa živim Isusom, ako ga susretnem u srcu, neću Boga napustiti u teškim trenucima života. Od početka povijesti Crkve Euharistija i križ bile su teme rasprava i neki su napuštali Crkvu. No, zanimljivo je da Katolička Crkva od početka ispovijeda stvarnu prisutnost Isusa Krista u otajstvu vina i kruha.“ Govoreći o trenutku uspostave Euharistije, trenucima Posljednje Isusove večere s učenicima, propovjednik je istaknuo da je Krist pred smrt u ostavštinu ostavio najvrijednije što je imao – ostavio je samoga sebe, svoje tijelo i krv, svoje srce i dušu. Zato otajstvo Euharistije nije samo pobožna ideja Katoličke Crkve, nego riječi koje su prvi učenici nakon Isusa izgovarali, a i sada se izgovaraju: „Ovo je  tijelo moje.. Ovo je krv moja…“ One imaju snagu i moć duha Božjega. Izgovarajući njih, na čovjeku nedokučiv način događa se pretvorba vina i kruha u tijelo i krv, rekao je don Klarica.

U nastavku je podsjetio na riječi sv. Pavla koje je pisao Korinćanima upozorivši ih da su bolesni i trpe jer kada blaguju krv i tijelo Gospodina našega Isusa Krista, ne razlikuju ga od obične hrane. Zato je život kršćanina besplodan ako nedostojno odlazimo na pričest i samim time u našem srcu ne porastemo u ljubavi, poniznosti, blagosti i strpljivost. Zato je Euharistija sakrament nad sakramentima. Daje čovjeku moć da ljubi, oprašta i zato Isus kaže – ako jedeš moje tijelo, živjet ćeš po meni, poručio je propovjednik.

wwZaključujući propovijed naveo je primjere svetaca koji su u susretu sa Euharistijom promijenili svoj život. Susret je to živoga Boga sa čovjekom. Osim toga, u Crkvi se kroz povijest dogodilo 132 euharistijskih čuda, ali ono što je zanimljivo jest da postoje sveci i blaženici koji su živjeli samo od Euharistije poput npr. Marte Robin. To dokazuje da je Bog na čudesan način prisutan u našim životima. Mnoge knjige o Euharistiji su napisane, ali ništa nam one ne vrijedi ako ne zahvate ljudsko srce. Zato prije pričesti čovjek svim srce treba zamoliti Krista da ga upozna, da iskuša njegovu ljubav i osjeti njegovu prisutnost. Kušati Isusa izuzetno je važno za naš život. Susretnemo li ga, nećemo ga nikada izgubiti i on će nas voditi kroz sve naše križne putove, zaključio je don Klarica.

Na kraju misnoga slavlja održano je euharistijsko klanjanje koje je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

 

Skip to content