Kod Riječke Majke na palačinkama

web-1Riječka nadbiskupija uključila se u projekt „Prvi put vidjeti more” za učenike OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, a kojega organizira OŠ “Kantrida”, Grad Rijeka i Riječki sportski savez za poseban odjel ove petrinjske osnovne škole s učenicima s teškoćama u razvoju. Oni su sa svojim roditeljima u srijedu 30. lipnja stigli u Rijeku i odmah ‘na palačinke kod Riječke Majke’, u samostan utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju. Tom prigodom postulatorica kauze č. M. Dobroslava Mlakić upoznala ih je sa životom i djelom službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, a događaju je nazočio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić koji im je uručio prigodne darove dobrodošlice. Ovakve prigode uvijek su radost. Uz svakodnevne obveze ovakve situacije unesu duh koji najljepše objašnjava zašto je dobro biti svećenik i biskup, rekao je mons. Uzinić. „Uvijek je radost činiti dobro. Kad god se to dogodi postanem svjestan koliko su istinite riječi koje prenosi sv. Pavao, a kaže da ih je Isus rekao, da je blaženije davati nego primati.“

 

web-palacinke1Nije slučajno da su najprije posjetili mjesto na kojemu je službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić 1895. godine osnovala Zavod Presvetog Srca Isusova i u kojemu je smještaj pružila siromašnoj i napuštenoj djeci iz Rijeke i okolnih mjesta, kao i djeci s posebnim potrebama. „Vjerujem da se i Majka s neba raduje jer na ovom je mjestu ona iz temelja izgradila institut za djecu, a osobito potrebitu, siromašnu i napuštenu. Drago nam je i da je odabrano mjesto u kojemu je djelovala naša utemeljiteljica jer su sestra u prošlosti radile upravo s djecom s posebnim potrebama, ne samo u Domovini, nego i inozemastvu gdje su bile na službi.“

Gosti iz Petrinje istoga dana posjetili su i Trsatsko svetiše, a u Rijeci će boraviti do 4. srpnja i tijekom boravka posjetiti otok Krk i Franjevački samostan na Košljunu, Astronomski centar u Rijeci, otići na izlet u Istru, ali i prošetati se Opatijom i Rijekom te obići kulturne ustanove.

web2Cilj ovog hvalevrijednog projekta jest pomoći djeci Petrinje i vratiti im nakon potresa osmjeh na lice, poručuju voditeljice projekta Sandra Pernjak Krnjak i Katarina Jusup Dodig. Pernjak Krnjak dodaje da je projekt započeo prije nekoliko mjeseci kupovinom darova za petrišnjske školarce, a nastavio se prikupljanjem sredstava zahvaljujući kojima su oni stigli na ljetovanje. Riječi zahvale uputile su svim dobrotvorima, a osobito roditeljima učenika OŠ Kantrida zahvaljujući kojima je prikupljeno oko 25 000 kuna. U akciju se donacijom uključio i Caritas Riječke nadbiskupije, a za pokrivanje svih troškova potrebno je prikupiti 33 000 kuna.

Organizatori su se potrudili neplivačima organizirati školu plivanja kroz projekt ‘Rijeka pliva’, rekla je Jusup Dodig dodajući da su u nastojanju da zadovolje njihove želje i za duhovnom obnovom, omogućeni posjeti poput ovoga u samostan Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, Trsatskog svetišta te kapucinske crkve Gospe Lurdske koju će posjetiti posljednjega dana boravka u Rijeci.

 

Skip to content