Katedralni zbor oprostio se od dugogodišnjeg rektora riječke katedrale
Kategorija:
Vijesti

IMGP3894wwČlanovi riječkog katedralnog zbora Cantores Sancti Viti 17. lipnja  molitvom i pjesmom na jelenjskom groblju odali su počast i zahvalu pokojnom mons. Ivoslavu Liniću na mjestu njegovog ovozemaljskog počivališta. Mons. Ivoslav Linić, prelat Njegove Svetosti, ekonom nadbiskupije i rektor katedrale sv. Vida, preminuo je 12. prosinca prošle godine, u jeku najžešćeg vala pandemije COVID-19. S obzirom na okolnosti, na sprovodu je sudjelovao vrlo ograničen broj osoba, a župna crkva u Jelenju za vrijeme mise zadušnice bila je gotovo sablasno prazna. Članovi katedralnog zbora nisu tada smjeli sudjelovati na sprovodu pa su sada iskoristili povoljniju epidemiološku situaciju kako bi se zajedno oprostili od svog dugogodišnjeg rektora. Nakon više od godine dana brojnih ograničenja zbog pandemije, bio je ovo prvi put da se katedralni zbor okupio u ovolikom broju.

Nakon molitve na grobu, misu zadušnicu u župnoj je crkvi predvodio sužupnik vlč. Miroslav Pergl. Misu je pjevao katedralni zbor kojim je ravnao Ivan Nino Načinović, a orgulje je svirao Dean Borbelj. Pjesmom je sudjelovala i s. Regina Kristanić, jedna od osnivačica i dugogodišnja orguljašica zbora. Pridruženi član zbora i organizator susreta Milan  Vukušić dirljivim je riječima govorio o pokojniku koji je kao rektor katedrale uz zbor proveo 34 godine. „Njegov je sprovod ove zime održan u teškim okolnostima pandemije, gotovo u tajnosti, jednako kao i njegovo ređenje 1954. godine“, rekao je Vukušić. Ređenje mons. Linića odvijalo se u teškim okolnostima zbog pritisaka tadašnjih civilnih vlasti i održano je u tajnosti u kapeli Bogoslovnog sjemeništa, u ranu zoru 31. listopada 1954. godine. U 66 godina svećeničkog služenja mons. Linić bio je i 46 godina nadbiskupijski ekonom, do umirovljenja 2015. godine. U početku svoje svećeničke službe upravljao je župama Cvitović, Cernik, Kukuljanovo i Mrkopalj, a nakon toga vršio brojne službe u nadbiskupijskim ustanovama.

Mons. Linić dobitnik je i Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” 2003. godine za napore i očuvanje crkvene i kulturne baštine i promicanje katedrale sv. Vida i Grada Rijeke. Godinu dana kasnije, odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Za vrijeme pontifikalne mise 14. lipnja 2006. u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić uručio mu je odlikovanje pape Benedikta XVI. “Nostrum Praelatum Honorarium”.

IMGP3926„Bio je svećenik koji se u potpunosti posvetio Bogu, ali znao je da ljubav prema Bogu mora pokazati u ljubavi prema ljudima, prema bližnjemu. To je djelima i pokazivao i tako je i živo“, istaknuo je Vukušić te uime svih članova zbora zahvalio pokojniku na svemu dobrome što je svakome ponaosob učinio.

Skip to content