Izložba „Antonio Michelazzi – ponos Rijeke“
Kategorija:
Vijesti

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke 21. listopada otvorena je izložba na gradskim postamentima „Antonio Michelazzi – ponos Rijeke“. Kroz gotovo pola stoljeća izuzetno plodnog djelovanja, umjetnik je izradio oko trideset mramornih oltara i dvostruko više kipova za brojne naručitelje, odnosno biskupe, kanonike, redovnike, plemiće i građane. Koliko je ovaj umjetnik bio cijenjen u 18. stoljeću govori podatak da je zahvaljujući njemu Rijeka postala vodeći grad istočne obale Jadrana za nabavu kvalitetne mramorne skulpture, a o kiparevu ugledu, znanju i vještinama svjedoči i činjenica da ga je 17. listopada 1755. carica Marija Terezija imenovala carskim arhitektom zaduženim za javne gradnje u Rijeci, Senju i Karlobagu.

Kako bi upozorili na važnost ovog riječkog umjetnika i predstavili svoja nova istraživanja izv. prof. dr. sc. Damir Tulić i doktorand Mario Pintarić mag. hist art. s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci priredili su izložbu plakata prigodom 250. obljetnice majstorove smrti. Početni panoi posvećeni su kiparevim biografskim podatcima i umjetničkom opusu koji je potom tematski predstavljen velikim fotografijama njegovih najznačajnijih djela.

Na otvorenju su govorili Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke; dr. sc. vlč. Mario Tomljanović, generalni vikar Riječke nadbiskupije; prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci te autori izložbe i fotografija.

Izložba je dio znanstveno-istraživačkog projekta „Barokna Rijeka“ kojeg vodi prof. dr. sc. Nina Kudiš, a podupire Sveučilište u Rijeci, a realizirana je uz pomoć Sveučilišta u Rijeci, Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Djelu Antonija Michelazzija bit će posvećen i znanstveni skup koji će biti održan u srijedu 27. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content