Govor nadbiskupa Uzinića na proslavi Dana Teologije

Dan Teologije u Rijeci, 9. prosinca 2021.

Poštovana predstojnice Teologije u Rijeci (prof. s. Veronika Nela Gašpar), poštovani dekanu i prodekani KBF-a Sveučilišta u Zagrebu (prof. dr. sc. Josip Šimunović; izv. prof. dr. sc. Silvija Migles, doc. dr. sc. Branko Murić, doc. dr. sc. Mislav Kutleša), drage diplomantice i diplomanti i svi uzvanici, srdačno vas pozdravljam prigodom proslave Dana Teologije i svečane dodjele diploma.

Radujem se danas s vama, drage diplomantice i diplomanti, i s vašim obiteljima i prijateljima, te vam čestitam na radu, trudu i ustrajnosti zahvaljujući kojima ste uspješno priveli kraju studij teologije. Ovo nije i ne smije biti kraj vašeg teološkog studija nego novi početak. Od sada svoje teološko znanje nećete morati potvrđivati ocjenama, ali hoćete životom. Neka vam bude s blagoslovom skupa sa svima onima kojima ćete kao teolozi biti poslani. Također čestitam i zahvaljujem upravi i svim djelatnicima Teologije u Rijeci kao i upravi Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te svim profesorima koji su vam pomogli u postizanju zvanja magistra teologije, a posebno onima koji su sada već umirovljeni, a zaslužni su za odgoj niza generacija teologa i dugogodišnji doprinos ovoj ustanovi i teološkoj znanosti na području naše metropolije i šire.

Na današnji je dan 2005. godine preminuo riječki nadbiskup mons. Josip Pavlišić. On je koncem osamdesetih godina, u vremenima malog broja duhovnih zvanja i čak uz protivljenje mnogih, uspio izgraditi novu zgradu Bogoslovnog sjemeništa. Nije ni slutio da će se uskoro urušiti društveni sustav i da je izgradnjom zgrade omogućio, početkom devedesetih, studij teologije i laicima, što ne bi bilo moguće da su obje ustanove, Visoka bogoslovna škola i Sjemenište, ostale u skučenim prostorima iste zgrade.

Nakon 30 godina ova se ustanova, Teologija u Rijeci, područni studij KBF-a i nasljednica Visoke bogoslovne škole, nalazi pred zatvaranjem. To nas svakako ispunja tugom. Osobito je to teško meni jer ću, iako za to nisam odgovoran, morati ponijeti teret odgovornosti što se to dogodilo u vrijeme mog upravljanja Riječkom nadbiskupijom. Ipak, dok sa zahvalnošću gledamo na sve one koji su se ugradili u povijest ove ustanove, sve od 1947. kada je otvorena, gledamo i s povjerenjem u Gospodina koji ravna poviješću Crkve i prosuđuje sve nas i naše djelovanje. Povijesne i društvene okolnosti se mijenjaju, ali poslanje Crkve i poslanje teologa ostaje nužno za svako vrijeme.

Svakako Crkvi treba teologija kao znanost i trebaju joj visoka crkvena učilišta. Papa Franjo 8. prosinca 2017. donio je apostolsku konstituciju Veritatis gaudium o crkvenim sveučilištima i fakultetima. Veritatis gaudium govori o teologiji kao ‘providonosnom kulturalnom laboratoriju’. Time se želi reći da studiji, osim što obrazuju svećeničke kandidate, stručnjake u teologiji i vjeroučitelje, trebaju postati neke vrste ‘radionica’. Ta konstitucija poziva teologe istraživače na dijalog sa znanstvenicima iz drugih disciplina, kao i na dijalog sa suvremenim svijetom i njegovim postignućima kako bismo ga obasjali svjetlom vjere. Potrebna nam je teologija i unutar Crkve da bismo bolje razumjeli što nam to Gospodin danas progovara i što od nas očekuje, a da bismo to spoznali moramo razumjeti kontekst u koji nas je Bog postavio, odnosno naše vrijeme i prostor.

Drage diplomantice i diplomanti, uz čestitke koje vam danas upućujem još jednom vas pozivam i potičem da svojim znanjem, svojima darovima i svojim žarom osnažite našu Crkvu, da budete izvor novoga poleta i ljudi dijaloga, graditelji mostova kako unutar Crkve tako i prema onima izvan crkvene zajednice. Neka Isus Krist, koji je svojim utjelovljenjem i rođenjem i sam postao most između neba i zemlje, između Boga i čovjeka, vama i svima nama bude trajno nadahnuće u našem životu i djelovanju. Sa tom željom još jednom svima čestitam Dan Teologije.

Skip to content