Govor na otvorenju i blagoslovu Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba

Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba otvoren je u srijedu 26. svibnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a blagoslovio ga je Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Uime Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, prigodnu riječ uputio je predsjednik povjerenstva riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Govor prenosimo u cijelosti:

Uzoriti gospodine kardinale, poštovani rektore, poštovana voditeljice, dragi uzvanici!

Drago mi je da vam danas, prigodom blagoslova Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, mogu uputiti nekoliko misli i pozdravnih riječi u ime Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i u svoje osobno ime.

Jedna od ljaga na licu čovječanstva našeg doba, pri čemu nažalost ni Crkve nije imala nimalo pozitivnu ulogu, dapače, seksualno je zlostavljanje maloljetnih i drugih ranjivih osoba i neadekvatno suočavanje s tom pojavom na svim razinama. Crkva je, usuđujem se reći s pravom zbog posebnosti našeg poslanja u svijetu, na sebi ponijela, a i još uvijek nosi, najveći teret srama i osude za to što se to tako događalo.  Sada, predvođena papom Franjom i njegovim odlučnim stavom sažetim u izraz „tolleranza zero“, želi učiniti sve što je u njezinoj moći da postane predvodnik borbe protiv te pojave i zaštite svih ranjivih osoba. Želja joj je, kako ističe papa Franjo u apostolskom pismu Vi ste svjetlost svijeta (Vos estis lux mundi), „da se te pojave, u svim njihovim oblicima, nikada više ne bi ponovile“ ne samo u Crkvi, nego ni igdje drugdje. Za takvo što, ističe, „potrebno je, trajno i duboko obraćenje srcâ, potkrijepljeno konkretnim i učinkovitim djelovanjima u koja će se uključiti svi u Crkvi, tako da osobna svetost i moralno zalaganje mogu pridonijeti promicanju pune vjerodostojnosti navještaja evanđelja i plodonosnosti poslanja Crkve.“

Ipak, svjesni smo da nam je za ovo trajno i duboko obraćenje, a onda i konkretno i učinkovito djelovanje svih u Crkvi, potrebno dobro informiranje i educiranje i rad na prevenciji. Toga ne može biti bez adekvatnog znanstveno-istraživačkog rada i pripreme i izvođenja odgojnih programa. Sve to nama u Hrvatskoj postaje moguće zahvaljujući Centru za promicanje dobrobiti ranjivih osoba. Zato iskreno i s radošću zbog ovog događaja čestitam Zagrebačkoj nadbiskupiji i Hrvatskom katoličkom sveučilištu na osnivanju ovoga Centra kojemu je između ostaloga zadaća, kako možemo pročitati, „podizanja razine svijesti, znanja i odgovornosti i priprema programa obrazovanja o mjerama i učinkovitim oblicima zaštite maloljetnih i ranjivih osoba.“ Kao predsjednika Povjerenstvo HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje s drugih pozicija ima slične ciljeve, izražavam nadu da će naše Povjerenstvo u ovom Centru imati dobrog akademskog suradnika i partnera.

„Premda je već mnogo učinjeno, moramo nastaviti učiti iz gorkih lekcija prošlosti, gledajući s nadom u budućnost.“ Tako kaže papa Franjo u spomenutom apostolskom pismu Vi ste svjetlost svijeta. Zahvaljujući ovom Centru i ja s nadom gledam u budućnost za odnos prema ranjivim osobama u našoj Crkvi i domovini. Posao pred nama je velik i zahtjevan, kao što je velika i potreba za radom na prevenciji svakog tipa zlostavljanja – bilo ono fizičko, emocionalno ili duhovno. Ali i ono što želimo postići je veliko, ogromno i neophodno želimo li ispuniti svoje poslanje, a želimo postići da Crkva ponovo bude za sve dom u kojem se svi mogu osjećati sigurno i slobodno. To isto želimo ponuditi i društvenoj zajednici, kako bi i ona to za sebe također mogla reći. Rad Centra će u tom smislu biti od velike važnosti.

Stoga Centru i njegovoj voditeljici Marini Šijaković te njezinim suradnicima Jeleni Zadro i Damjanu Kovaču od svega srca želim Božji blagoslov i uspješan i plodonosan rad, obećavajući svoju suradnju i osobito molitvenu pomoć jer, ponovo se vraćam papi Franji i pismu Vi ste svjetlost svijeta, ono što želimo postići „postaje moguće samo zahvaljujući milosti Duha Svetoga izlivenog u srcima, jer uvijek moramo imati na umu Isusove riječi: »Bez mene ne možete ništa učiniti« (Iv 15, 5).“

Skip to content