Godina „Obitelj Amoris Laetitia“ (Obitelj Radost ljubavi)
Kategorija:
Vijesti

„Kršćanski navještaj o obitelji uistinu je radosna vijest!“ (AL 1)

Na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka ove građanske godine navršilo se pet godina od objavljivanja postsinodalne pobudnice pape Franje Amoris Laetitia (Radost ljubavi) o ljepoti i radosti obiteljske ljubavi. Istoga dana papa Franjo proglasio je za cijelu Crkvu pastoralnu Godinu „Obitelj Radost ljubavi“ koja će biti zaključena prigodom X. Svjetskog susreta obitelji u Rimu od 22. lipnja do 26. lipnja 2022. godine pod geslom “Obiteljska ljubav:  poziv i put svetosti”.

U novoj pastoralnoj godini 2021./2022. Riječka nadbiskupija želi se aktivno uključiti u ovu Papinu pastoralnu inicijativu na razini opće Crkve. Prvotni je cilj doprijeti do kršćanskih i, po mogućnosti, svih ostalih obitelji različitim duhovnim, pastoralnim, teološkim i kulturalnim sadržajima. Ovaj je cilj tijekom slijedeće pastoralne godine moguće ostvariti putem različitih pojedinačnih pastoralnih programa.

Nužno je upoznavanje pastoralnih djelatnika i vjernika sa sadržajem i aktualnošću pobudnice Amoris Laetitia. U tu su svrhu predviđena četiri susreta, organizirana na razini svakog od 7 dekanata. To ne bi bili uobičajeni dekanatski sastanci svećenika već prošireni sudjelovanjem najbližih župnih pastoralnih suradnika poput vjeroučitelja, župnih kateheta, redovnica koje sudjeluju u pastoralu, voditelja pojedinih zajednica i članova ŽPV.

U pastoralnoj godini posvećenoj obitelji nužno je proširiti perspektivu obiteljskog pastorala i uključivati obitelji u njegovu provedbu, posvetiti se ranjenim obiteljima, mladima kao i starijim osobama kako bi se nadišla sve prisutnija kultura odbacivanja i izgrađivao mentalitet prihvaćanja. Provedba ovih smjernica bit će osmišljena u suradnji s Obiteljskim uredom Riječke nadbiskupije, Katehetskim uredom, Uredom za mlade i ostalim srodnim pastoralnim povjerenstvima.

Završetak godine obitelji bit će u znaku X. Svjetskog susreta obitelji u Rimu, stoga je i sav pastoral u konačnici usmjeren na pripravu za taj događaj. Ovaj će susret biti održan u posebnom obliku i na više lokacija. Rim će biti središte, ali tih će dana, od 22. do 26. lipnja 2022. godine, svaka biskupija moći organizirati lokalni susret za svoje obitelji i zajednice. „Svaka obitelj na svijetu moći će biti protagonist. Svi će moći sudjelovati, čak i oni koji neće moći doći u Rim“, istaknuo je već u najavama papa Franjo.

Skip to content