Franko Gržičić, Josip Mijoč i Ivan Seletković zaređeni za đakone

web-1Franko Gržičić, Josip Mijoč i Ivan Seletković novi su đakoni Riječke nadbiskupije te su tako zakoračili na posljednju stepenicu koja ih dijeli od svećeničkog ređenja. Za đakone ih je u subotu 4. rujna zaredio riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić na svečanom liturgijskom slavlju u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci. Suslavili su generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” Mario Gerić, mons. Emil Svažić, don Josip Radić te mnogobrojni svećenici, a veliku kapucinsku crkvu ispunili su obitelji i prijatelji ređenika te ostali vjernici.

Ređenike je mons. Uzinić na početku podsjetio na značenje službe đakonata istaknuvši prije svega ‘služenje’. U počecima Crkve to je bilo služenje kod stolova, no danas se red đakonata veže uz trostruko služenje Božjem narodu, Crkvi. “Služenje je to u liturgiji, a vrši se pripremanjem svete žrtve, dijeljenjem Gospodnjeg tijela i krv vjernicima i popudbine umirućima, predsjedanjem molitvama, krštavanjem, prisustvovanjem i blagoslivljanjem vjenčanja i predvođenjem pogrebnih obreda. To je također služenje Božjoj riječi, evanđelju koje ćete biti pozvani i poslani svakodnevno navješćivati, u liturgiji i izvan nje, tumačiti propovijedima i poučavati vjeronaukom. Ipak, vaše osobito poslanje je služenje djelotvornom ljubavlju svima kojima vas Krist šalje, a on vas šalje svima, osobito siromasima koji su primarni razlog vašeg postojanja.” Siromahe je propovjednik istaknuo kao one koje treba prepoznati u primarnom poslanju Crkve. Apostrofirajući poruku pape Franje za Svjetski dan siromaha u kojoj stoji da su oni u središtu hoda Crkve, mons. Uzinić ređenicima je poručio da siromasi nisu samo oni koji su fizički siromašni i gladni, nego siromahe treba prepoznavati i među grešnicima, odbačenima i isključenima, onima koji su nekad prekršili zakon, odnosno onima koji su siromašni na drugačiji način. I jedni i drugi su Isusovi učenici, poručio je mons. Uzinić.

web-3Siromasi su svi koji nas trebaju, bilo da je njihova potreba fizička, duhovna, moralna ili vjerska. To su svi oni koji se zbog nekog razloga nalaze na periferijama Crkve i društva. Ne smijemo ih s drugima osuđivati i odbacivati, a to se osobito danas tako lako događa i u Crkvi, što je doista neprihvatljivo, ali i u društvu. To je nešto što kompromitira Crkvu, poručio je propovjednik. U nastavku je apostrofirao Sveticu siromaha našeg vremena –  sv. Majku Tereziju, čiji se spomendan slavi 5. rujna. “Ona je s pravom govorila da oni koji osuđuju ljude, nemaju ih vremena voljeti.  Ne smijemo sebi dozvoliti to licemjerje osude i odbacivanja, jer to nije ništa drugo nego licemjerje protiv kojega se Isus tako oštro borio. Moramo imati vremena za ljubav! To je naše poslanje. Zato za nas u Crkvi nema i ne smije biti isključenih. Trebamo, ako je potrebno i protiv struje, tražiti načina kako bismo sve pokušali prihvatiti i spasiti.”

Ređenicima je u nastavku istaknuo da đakoni postaju zbog drugih ljudi, a osobito zbog siromaha. “U vršenju đakonske službe za siromahe vam može pomoći svijest da su siromasi, bez obzira o kojem je siromaštvu riječ, naši bližnji, naša braća i sestre. Pred tom činjenicom, činjenicom da se radi o našoj braći i sestrama – koja znači da smo i mi mogli lako biti u njihovoj situaciji, a često i jesmo – dužni smo odbaciti sve svoje predrasude i sve obzire, sve želje za sigurnošću i sve strahove, osobito ono što će drugi ljudi reći.”

web4Trebate siromasima doista postati bližnji, njihova braća, oni koji im služe onako kako je to činio Isus za svoju braću i sestre, rekao je mons. Uzinić te zaključujući propovijed apostrofirao papu Franju koji u enciklici Fratelli tutti kaže da je služenje – preuzimanje odgovornosti za druge. “Upravo je to ono što je Isus učinio za svoje učenike u današnjem evanđelju. Preuzeo je odgovornost za njih i u njihovoj gladi i u njihovom zakonskom prekršaju. To je ono što on šalje od danas i vas činiti. I sve nas, Crkvu. Isus vas s nama zove i šalje služiti, odnosno preuzeti odgovornost za svoju braću i sestre, za ovu našu Riječku nadbiskupiju i sve koji s nama žive, za Crkvu, za svijet. Hrabro mu odgovorite na taj poziv. Malo prije ste rekli: Evo me. Sad mu ponovite i svoj: Hoću, s Božjom pomoću.”

Na kraju misnog slavlja u ime ređenika, emotivnu zahvalu uputio je vlč. Ivan Seletković. Prvenstveno ju je uputio Bogu za dar života, zatim riječkim nadbiskupima na očinskoj brizi i praćenju, roditeljima i rodbini, sjemenišnim poglavarima i svima koji su ih pratili na njihovom životnom putu i pomogli im prepoznati Božji poziv. Prigodne darove ređenici su na kraju primili iz ruku mons. Uzinića, a među njima i dekrete o službama koje će vršiti. Vlč. Mijoč je nedavno preuzeo službu tajnika riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i nastavit će vršiti tu službu, dok će na službi u Župi sv. Ane na Gornjoj Vežici biti vlč. Gržičić, a vlč. Seletković u Župi sv. Antuna Padovanskog na Kantridi.

web5

 

 

Skip to content