Euharistijom i blagoslovom u Župi Kantrida obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Kategorija:
Vijesti

Kao i svake godine tako i ovog listopada u Crkvi i školama obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Mnoge škole taj dan  uz prigodni program poprimaju  jedan vrlo „ domaćinski ugođaj” poput OŠ Kantrida u kojoj će se moći osjetiti miris kruha, peciva, kolača i plodova zemlje, a posebno će učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama čitati, crtati, pisati i risati na temu dobivanja kruha i drugih proizvoda od brašna. Župljani Župe sv. Antuna Padovanskog na Kantridi liturgijskim slavljem u nedjelju 10. listopada proslavili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Liturgijsko slavlje predvodio je župnik vlč. Vjekoslav Kovač i u prigodnoj propovijedi ukazao na važnost kruha koji je potreban da bi se preživjelo. Onaj tko je gladan ne traži birana i skupa jela, nego kruh. Tko je bez posla ne traži velika primanja, nego posao koji će mu osigurati „kruh”. Isus se objavljuje kao kruh, to jest kao ono bitno, prijeko potrebno za svakodnevni život, bez njega ništa ne ide. Ne kao jedan od kruhova, nego Kruh života. Drugim riječima, mi, bez njega, umjesto da živimo, životarimo, i zato je euhaharistija dar u kojemu nam Bog potvrđuje svoju ljubav do kraja na način da nam se pod prilikom kruha daje za hranu. Neka nas iznova obuzme to čuđenje i ganuće, da dirnuti u srce Božjom ljubavlju koja ide do kraja budemo povučeni u zahvaljivanje i klanjanje Kruhu života koji nam se uprisutnjuje i u današnjoj euharistiji, rekao je propovjednik.

Ukazao je na važnost obiteljskog stola koji, ako iznova otkrijemo i čuvamo njegovu vrijednost, ima snagu vraćati nas u zajedništvo blagovanja, molitve i razgovora, te je istaknuo svijetli primjer blaženog Carla Akutisa, čiji spomendan Crkva slavi 12. listopada, mladića koji je, kao i mnogi njegovi vršnjaci volio nogomet, bicikl, videoigre, računala, te je na neki način zaštitnik digitalnih medija jer pokazuje kako i internet može pomoći na putu osobne svetosti. Dirljivo je svjedočanstvo ljubavi koju je Carlo pokazivao prema Isusu u euharistiji, Crkvi i Blaženoj Djevici Mariji, pa je često znao reči: „Euharistija i krunica – moja autocesta za nebo”.

Iz Župe su izrazili zahvalnost župljankama Gabrijeli, Veri, kao i č. s. Kruni, koje su prigodno i simbolično ukrasile oltarni prostor kako bi svi župljani još svečanije obilježili ove dane, a naročito mlađi naraštaji obitelji s djecom, prvopričesnici, krizmanici i mladi.

 

Svjetski dan hrane, proglašen 1979. godine, koji se obilježava svake godine 16. listopada, podsjeća nas na važnost hrane i solidariziranja s onim državama u svijetu u kojima još uvijek nema dovoljno hrane za sve žitelje i radi jačanja javne svijesti o potrebi zajedničke globalne borbe protiv gladi.

Skip to content