Drugi dan trodnevnice za proslavu blagdana sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

2Bog nas uvijek poziva svjedočiti Božje milosrđe i Božju ljubav, istaknuo je između ostaloga rektor katedrale sv. Vida u Rijeci mons. Matija Matičić predvodeći u nedjelju 13. lipnja liturgijsko slavlje drugoga dana duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Vida, nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.

U propovijedi nadahnutoj liturgijskim čitanjima toga dana (Ez 17,22-24; Ps 92,2-3.13-16; 2Kor 5,6-10; Mk 4,26-34) i objašnjavajući povijesni okvir vremena u kojemu prorok Ezekiel piše, kazao je da pitanje ‘orla i cedra’ smješta u vrijeme kada je babilonski kralj zauzeo Jeruzalem. Kada govori o orlu, misli na njega,  a kada govori o cedru i mladicama, misli na izraelski izabrani narod, pojasnio je propovjednik u osvrtu na prvo čitanje. Pojašnjavajući poruku Pavlova pisma Korinćanima, nastavka razmatranja liturgijskih čitanja prošle nedjelje, istaknuo je kako nije važno ‘ono zemaljsko’, nego sve ono što je od Boga. Sveti Pavao tada, ali i nama sada poručuje da se ne bogatimo na način da više gledamo ovozemaljsko, nego ono duhovno, Božje.

1Poznati ulomak Markova evanđelje o gorušičinom zrnu također se mora sagledati u povijesnom okviru toga vremena, kazao je mons. Matičić dodajući da se ovaj evanđeoski ulomak mora gledati kroz dvije slike. U prvoj su Zeloti, kao religijska politička sljedba toga vremena, smatrali da ne može nastupiti kraljevstvo Božje ako se okupatorska vlast ne makne sa Svete zemlje. Isto su mislili i fazireji koji su tvrdili da Božje kraljevstvo ne može doći jer su se mnogi  Židovi priključili Isusu iz Nazareta. Druga slika prikazuje obeshrabrene Isusove učenike jer im se manje ljudi pridružilo od očekivanoga. Tada im Isus propovjeda tu prispodobu. Iz nje i mi danas možemo naučiti da Bog svejedno čini i ono što nije do nas.  Gorušičino zrno slika je koja nam poručuje – nemojte se obeshrabriti. Iako je skromno počeo Isusov pokret i okupljanje prvih učenika, kasnije je taj pokret izrastao u ‘veliko stablo’, u veliku Božju Crkvu. Ova dva okvira važna su i za nas danas. Poručuju da je važno uvijek ‘sijati’ i netko drugi će žeti. Bog će uvijek djelovati, istaknuo je mons. Matičić. „Ma koliko mislili da smo mi za nešto zaslužni, to nije točno jer sve ovisi o Bogu i Božjoj providnosti. O tome govore današnja čitanja. Trebamo sijati, a Bog će učiniti ono što treba da se kraljevstvo Božje širi. To je počelo sada, a dovršit će se u vječnosti u zajedništvu s Gospodinom. Svaki od nas može već danas odlučiti hoće li graditi kraljevstvo Božje.“

Zaključujući propovijed istaknuo je da nas Bog uvijek poziva svjedočiti Božje milosrđe i Božju ljubav. To znači graditi kraljevstvo Božje sada. Na kraju mise potaknuo je vjernike na molitvu za sve u potrebi, osobito za bolesne i nemoćne, kao i za medicinsko osoblje koje o njima skrbe.

 

Skip to content