Druga sjednica Intersektorskog vijeća za međureligijski dijalog i diplomaciju
Kategorija:
Vijesti

UNIRI_14-4-2021_2-1Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, putem platforme Zoom, u srijedu 14. travnja  održana je druga sjednica Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za međureligijski dijalog i diplomaciju. Članovi Vijeća, predstavnici Sveučilišta, religijskih zajednica te predstavnici iz redova diplomacije, kroz svoj rad i aktivnosti nastoje poticati međureligijski dijalog, društveni angažman i socijalnu osjetljivost. Sjednica je održana pod predsjedanjem mons. dr. Matije Matičića, rektora katedrale sv. Vida u Rijeci, predsjednika Vijeća, koji je na tu funkciju izabran 2020. godine na mandate od pet godina i na prijedlog inozemnih diplomata akreditiranih u RH i riječke akademske zajednice.

Na sjednici su sudjelovali: prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Sanja Barić, pomoćnica rektorice za studijske programe i institucijske politike, Nj. E. g. Parviz Esmaeili, veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Ruaidhri Mark Dowling, veleposlanik Irske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Gaël François Veyssiere, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Jean-Christophe Peaucelle, savjetnik za religijska pitanja pri francuskom Ministarstvu Europe i vanjskih poslova, g. Guillaume Colin, savjetnik za kulturu pri Veleposlanstvu Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Hrvoje Marušić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, gđa Jasna Bas, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju, Francuski institut u Zagrebu, gđa Vivian Špacapan, dr. med. dent., predstavnica Židovske općine Rijeka, doc. dr. sc. Nebojša Zelič, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, i doc. dr. sc. Zoran Grozdanov, Centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Sveučilište u Zagrebu.

Govoreći iz perspektive stranca, veleposlanik g. Veyssiere osvrnuo se na trenutačno stanje u Hrvatskoj, govoreći kako je stanje u Hrvatskoj zaista dobro, posebno ističući Rijeku koja je, kao prava Luka različitosti, primjer sredine u kojoj se uspješno spajaju različite kulture, nacionalnosti i religije.

Gospodin Jean-Christophe Peaucelle, stručnjak za religijska pitanja s više od 30 godina iskustva u diplomaciji, skrenuo je pažnju na često pogrešno shvaćanje i tumačenje francuske riječi laïcité, koja se obično prevodi kao ‘sekularizam’, što potom podrazumijeva skepticizam ili neprijateljstvo, a ne neutralnost prema religiji. Kako naglašava, u Francuskoj razlikujemo sekularizaciju, sociološki koncept koji se odnosi na društvo, i laïcité, pravni koncept koji se odnosi na državu.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija istaknula je važnost obrazovnog sustava u promicanju međureligijskog dijaloga, i to kroz uvođenje novih programa i obrazovnih aktivnosti kojima bi se mlade poučavalo o važnim činjenicama modernoga svijeta, pa tako i o različitim religijama. Spomenula je i kako je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo predmet Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u osnovne škole kao izvannastavnu aktivnost, odnosno kao zaseban predmet koji se provodi jednom tjedno.

Doc. dr. sc. Nebojša Zelič i doc. dr. sc. Zoran Grozdanov ukratko su predstavili rad Centra za istraživanje mira i sukoba, ali i projekte u suradnji s norveškim Ministarstvom vanjskih poslova i Norveškom crkvom (Church of Norway).

(Izvor: uniri.hr)

Skip to content