Donja Drenova proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice BDM Karmelske
Kategorija:
Vijesti

web-1Na jednom od riječkih brijegova, na Donjoj Drenovi u petak 16. srpnja svečanim liturgijskim slavljem proslavljen je blagdan BDM Karmelske, nebeske zaštitnice Župe. Euharistiju je predslavio vlč. Goran Žan Lebović Casalonga a propovijedao vlč. Meteo Šutić, svećenici podrijetlom iz ove Župe. Koncelebrirali su župnik vlč. Dražen Volk, vlč. Mate Berišić, vlč. Sanjin Francetić, vlč. Matija Rašpica i vlč. Luka Pranjić.

U propovijedi nadahnutoj svetkovinom BDM od Gore Karmel, vlč. Šutić se osvrnuo na pitanje ima li ovaj blagdan neko posebno značenje za nas. Karmelska duhovnost nas, posebice ovih dana, može puno toga naučiti, istaknuo je. Čovjek nikada nije više nego danas bio rastresen i izgubljen, kako u svijetu, tako i vlastitom životu. Svijet kao da se trudi pred nas staviti toliko izazova i poteškoća da se u njima jednostavno izgubimo. Karmelska nas duhovnost uči razlikovanju prolaznog od vječnog, poručio je propovjednik.

web„Toliko se brinemo oko stvari koje nestaju, stvari na koje ne možemo utjecati. A sada pogledajte ljude oko sebe. Brinemo li se oko ljubavi koju bi trebali živjeti jedni za druge, jedni prema drugima? Pogledajte prema Svetohraništu. Brinemo li se uzvraćamo li ljubav Onome koji je za nas položio život?” Dodao je kako ljudski život nije lak jer je udaran brigama. „No, baš zato je Isus, viseći na križu rekao sv. Ivanu: “Evo ti Majke”. Baš zato je Marija postala naša majka i baš zato danas slavimo Gospu Karmelsku, Isusovu majku koja i nas grli kad nam je teško, i nas zagovara pred svojim Božanskim Sinom.“ Marija nas potiče na ispravnu pobožnost, na ljubav prema onom što je vječno, prema Onome koji je vječan, prema Bogu samome. Ta ista Marija, Isusova i naša Majka, želi nam pomoći. Želi nas poticati na putu spasenja da steknemo vječna dobra. Upravo zato nam daje mnoštvo darova, izmoljenih milosti, mnoštvo oprosta, poručio je vlč. Šutić.

U nastavku je spomenuo škapular kao poseban Gospin dar nama. Osvrnuo se na njegovu povijest i istaknuo njegovo slikovito značenje. Kao predmet koji se nosi na ramenima, podsjeća nas na Kristove riječi: “Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim”. Tako noseći škapular, kao da govorimo: “Želimo ići za tobom, Isuse; nositi tvoj jaram ljubavi i žrtve za svijet, želimo uzeti svoj križ, primiti ga na svoja ramena i suobličiti se s Tobom.”, rekao je propovjednik.

web-3Propovijed je završio potaknuvši okupljene na naljedovanje Blažene Djevice Marije Karmelske, ne samo riječima, nego cijelim životom. “Nju, koja je bila ponizna službenica Božja počastimo svojim obraćenjem, svojim predanjem, svojom ljubavlju prema njezinom Božanskom Sinu. Usmjerimo svoj pogled prema onim vječnim istinama i hodajmo prema tom cilju zajedno.”

Na kraju misnog slavlja župnik, vlč. Dražen Volk, blagoslovio je škapulare i uručio ih onima koji su odlučili pristupiti škapularskoj bratovštini. Nakon toga vjernici su tradicionalno zajedno izmolili posvetnu molitvu Gospi Karmelskoj. (M.Ž.)

 

 

Skip to content