Dječji crteži podrške Banovini
Kategorija:
Vijesti

web-viskovoRazorne posljedice potresa u Petrinji i okolnim mjestima, a koji je gradove i sela ostavio u ruševinama, nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Cijela Hrvatska ujedinila se i opet pokazala veliko srce i humanost prema ljudskom životu i domovini. U župi sv. Mateja na Viškovu, kao i Općini Viškovo, pokrenute su brojne akcije. Odrasli su pomagali na brojne načine: novčano, sakupljanjem higijenskih potrepština i namirnica, volontiranjem, organiziranjem akcija te udomljavanjem unesrećenih obitelji. No, i djeca su dala svoj doprinos.

U nedjelju 3. siječnja na dječjoj misi u 11:30 sati članovi dječjeg župnog zbora „Nebeske iskrice“ sa svojim voditeljicama Ljiljom Ivkić i Ivanom Marčelja, župljanima su pripremili video uradak ( Djeca Viškova za Banovinu ) o posljedicama potresa koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ali i o brojnim mještanima Viškova koji se nisu libili organizirati i pomoći unesrećenima. Nakon videa, uslijedila je kratka molitva te izvedba crkvene himne  „Bože, čuvaj Hrvatsku“ koju su izveli mališani.

Članovi Nebeskih iskrica nisu stali na tome. Skromna ideja da dječji zbor djeci stradalog područja Hrvatske nacrta crtež i uz njega pošalje pismo podrške, odjeknula je odmah po završetku svete mise. Već sutradan sakupljeno je 45 kreativnih, emotivnih i divnih dječjih radova i tekstualnih redaka podrške najmlađih mještana župe.

web-viskovo2 Na dječjoj misi u nedjelju 10. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodnjeg, predstavljeni su oslikani radovi Nebeskih iskrica. Radost djece da su učinila nešto lijepo i samoinicijativno, bila je vidljiva na njihovim licima tijekom prezentacije crteža kao i  videa kojega su napravili uz pomoć majke članica zbora, gospođe Daliborke Rotar.

Kako bi još jednom iskazali poštovanje i podršku svim ljudima Banovine, članovi zbora su na svetu misu došli obučeni u svoje prepoznatljive ljubičaste majice i maskice i sa župnikom mons. Ivanom Nikolićem te župnim vikarom vlč. Mateom Šutićem, fotografirali za uspomenu na dobro djelo u želji da crteži uz pomoć dobrih ljudi stignu u prave, dječje ruke i ozare lica najmlađih mještana Siska, Petrinje, Gline i okolnih mjesta.

Crteži će uskoro, s donacijom Caritasa Rijeka, biti poslani u Banovinu, poručila je ravnateljica Caritasa Rijeka s. Marija Faustina Kovačević.

(Fotografije: Vladimir Sušanj)

 

Skip to content