Dan Teologije i dodjela diploma
Kategorija:
Vijesti

Teologija u Rijeci akademskim je činom i dodjelom diploma 9. prosinca proslavila svoj dan. Na područnom studiju Katoličkog bogoslovnog Fakulteta u Zagrebu ove je godine 13 diplomanata završilo studij teologije. Diplome im je uručio dekan zagrebačkog fakulteta dr. Josip Šimunović te predstojnica Teologije dr. Veronika s. Nela Gašpar i kancelar Teologije, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

Diplome su dobili Franko Gržičić, Mateo Jazbec, Petra Jurić, Valentin Kostić, Marko Matešić, Damjan Poljančić, Marija Saraf, Toni Sobol, Karlo Stipeč, Frane Šindija, Luka Vedrić, Mate Žilić i Andrija Živković. Nagradu za najbolju diplomanticu dobila je Petra Jurić, a za najbolji diplomski rad Mate Žilić.

U svom obraćanju riječkim studentima i profesorima te predstavnicima matičnog zagrebačkog fakulteta, dr. Gašpar je podsjetila kako je ovo vjerojatno i posljednja ovakva svečanost na Teologiji u Rijeci. „Već treću godinu ne upisujemo nove studente i u jubilarnoj 30 akademskoj godini djelovanja područnog studija KBF-a u Rijeci završava izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija.“ U tom je razdoblju diplomiralo 540 teologa uglavnom s područja Riječke metropolije koji svoje znanje i vještine sada ugrađuju u društvo. „No, ovaj završetak može biti novi početak“, rekla je predstojnica.

Dekan zagrebačkog KBF-a dr. Šimunović čestitao je diplomantima i potaknuo ih da budu sol zemlje i svjetlo svijeta i na taj način budu svjedoci Isusa Krista. „Nemojte zaboraviti da ovom diplomom započinje vaše cjeloživotno obrazovanje. Ostanite uvijek uz Isusovo srce i srce brata i sestre pored sebe. Tako ćete uvijek biti blagoslovljeni, ali i biti blagoslov prelijepoj hrvatskoj zemlji koju nam je dobri Bog darovao“, rekao je dekan.

Riječki nadbiskup koadjutor i kancelar Teologije mons. Uznić čestitao je studentima i profesorima te ih potaknuo da s još većim žarom nastave svjedočiti vjeru u Krista. „Drage diplomantice i diplomanti, uz čestitke koje vam danas upućujem pozivam vas i potičem da svojim znanjem, svojima darovima i svojim žarom osnažite našu Crkvu, da budete izvor novoga poleta i ljudi dijaloga, graditelji mostova kako unutar Crkve tako i prema onima izvan crkvene zajednice. Neka Isus Krist, koji je svojim utjelovljenjem i rođenjem i sam postao most između neba i zemlje, između Boga i čovjeka, vama i svima nama bude trajno nadahnuće u našem životu i djelovanju. Sa tom željom još jednom svima čestitam Dan Teologije.“

U svečanom trenutku podsjetio je ipak i na najavljeno zatvaranje Teologije. „Nakon 30 godina ova se ustanova, Teologija u Rijeci, područni studij KBF-a i nasljednica Visoke bogoslovne škole, nalazi pred zatvaranjem. To nas svakako ispunja tugom. Osobito je to teško meni jer ću, iako za to nisam odgovoran, morati ponijeti teret odgovornosti što se to dogodilo u vrijeme mog upravljanja Riječkom nadbiskupijom. Ipak, dok sa zahvalnošću gledamo na sve one koji su se ugradili u povijest ove ustanove, sve od 1947. kada je otvorena, gledamo i s povjerenjem u Gospodina koji ravna poviješću Crkve i prosuđuje sve nas i naše djelovanje. Povijesne i društvene okolnosti se mijenjaju, ali poslanje Crkve i poslanje teologa ostaje nužno za svako vrijeme“, rekao mons. Uzinić.

Skip to content