Dan Katoličke osnovne škole u HNK „Ivan pl. Zajc“
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić s učenicima i djelatnicima Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” u Hrvatskom narodnom kazalištu “Ivan pl. Zajc” pogledao balet Petra Iljiča Čajkovskog „Orašar“.

Povodom obilježavanja Dana škole (9. prosinca), svi učenici i djelatnici posjetili su Hrvatsko narodno kazalište „Ivan pl. Zajc“ u Rijeci, 13. prosinca 2021. Kazalište je pohodilo 40-ak djelatnika i 223 učenika (osim 4.a i 4.b su u mjeri izolacije). Brojna i razdragana publika iz KOŠ-a uživala je u baletu Petra Iljiča Čajkovskog „Orašar“, kazalište je zbog ove posebne prigode bilo rezervirano za publiku Katoličke osnovne škole. Prije početka baletne izvedbe, sve prisutne pozdravila je ravnateljica ansambla Maša Kolar koja je zahvalila na dolasku te učenicima i djelatnicima čestitala Dan škole.

Potom se riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić obratio školskoj publici sa zanimljivostima o životu i djelu nadbiskupa Josipa Pavlišića, spomenuvši da se radi o 108. godišnjici rođenja, 107. godišnjici krštenja, 70. godišnjica od biskupskog ređenja i 16. godišnjici od njegovog nebeskog rođendana. Naglasio je da je nadbiskup Pavlišić bio veliki štovatelj svete Lucije, ranokršćanske mučenice. „O njezinu blagdanu, koji se slavi baš na današnji dan, 13. prosinca, gotovo neizostavno je odlazio u Stari Pazin, gdje se nalazi posvećena crkva toj svetici. Ime Lucija dolazi od latinske riječki lux, što na hrvatskom znači svjetlo. Odatle dolazi i žensko ime Svjetlana. Advent ili hrvatski došašće je vrijeme kada su dani kratki, a noći duge. Ali ne postoje samo prirodne noći prouzrokovane kretanjem nebeskih tijela, nego i one duhovne kojima su uzroci u ljudskim srcima i volji koja se ne pokorava Božjim zapovijedima i zakonima. Noći te vrste nastupile su nakon grijeha prvih ljudi i zatim zahvatile njihovo potomstvo. Ali Isus Krist rođenjem u Betlehemu, a zatim propovijedanjem i javnim djelovanjem, te napose uskrsnućem od mrtvih, pobijedio je tamu noći i darovao svima koji ga slijede novu nadu. Sveta Lucija je to Kristovo svjetlo, i nadu koju je u njemu otkrila, nosila u svom srcu, i tako brižno čuvala da je radije umrla, nego pristala da ga ugasi. Tako je mnogima koji su lutali u tami pomogla otkriti Svjetlo koje je jače od nje, tj. Svjetlo koje u tami svijetli, a tama ga ne pobjeđuje. Drugi veliki svjedok istog Svjetla bio je sveti Nikola kojeg također slavimo u vremenu adventa.

Nadbiskup Pavlišić bio je cijelim svojim životom i djelovanjem neustrašivi i neumorni pronositelj Kristova svjetla u noćima ovoga svijeta, koje su u njegovo vrijeme bile možda tamnije nego ikada. Ali svjetlo koje je on u svom srcu nosio i kojim je osvjetljavao tamu mnogih ljudskih srdaca nije bilo njegovo, nego Kristovo svjetlo koje je on u sebi nosio i godinama njime neumorno oko sebe osvjetljavao sve koje su bili u tami i beznađu. Poželimo jedni drugima da nas to božansko svjetlo ovog Božića tako obasja da nikakve tamne sile ne mogu više nikada nama ovladati. Neka ovaj boravak u kazalištu ostane u trajnom sjećanju na školske dane! Sretan advent i Dan škole“, poručio je nadbiskup Devčić.

Gotovo dva puna sata i mladi i stariji gledatelji uživali su u prekrasnim pokretima i figurama koje su izvodili baletni umjetnici uz Riječki simfonijski orkestar. Svojom su izvedbom dočarali pustolovinu djevojčice Marie koja od svog ujaka dobiva neobičan dar, orašara.

Gromoglasnim pljeskom, publika je oduševljeno odala počast izvođačima na iznimno dojmljivoj i mjestimice humorističnoj predstavi. Mauro de Candia svojom verzijom Orašara, pruža novi pogled na ovu bajku u kojoj nevidljivo postaje vidljivim, a san stvarnost.

Uživali smo u dječjem svijetu odrastanja, mašte i snova. Dan škole obilježen je na umjetnički način, u blagdansko vrijeme, na svetu Luciju uz radost izvedbe njemačko-ruskog Orašara na riječki način.

Morena Poljančić

Fotografije: djelatnici Škole i fotograf Dražen Šokčević

 

Skip to content