Cjelovita skrb za čovjeka
Kategorija:
Vijesti

Izaslanik riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića, vikar za kler Riječke nadbiskupije don Vjekoslav Đapić pohodio Kuću utočišta

U okviru programa Tjedna sv. Vinka Paulskog u Kući utočišta u Rijeci, u srijedu 22. rujna ovu karitativnu ustanovu pohodio je izaslanik riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića, vikar za kler Riječke nadbiskupije don Vjekoslav Đapić. Kuću utočišta, dnevnog centra za beskućnike i marginalizirane grada Rijeke i bliže okolice, od 2007. godine do 2016. vodile su sestre milosrdnice, a od 2016. to čine u partnerstvu s Udrugom “Depaul Hrvatska”. Korisnici dnevnog centra su beskućnici, ovisnici, bivši zatvorenici, osobe s problemima s mentalnim zdravljem i ostale osobe s ruba društva kojima se svakodnevno omogućava tri obroka, zdravstvena usluga, psihosocijalna podrška, mogućnost održavanja osobne higijene, pomoć u ostvarivanju zaposlenja, pravna pomoć, ali prije svega pruža im se iskrena kršćanska ljubav i obiteljska atmosfera.


Don Đapić uz vodstvo predsjednice Depaul Hrvatska i voditeljice Kuće utočišta s. Veronike Mile Popić  obišao je prostore i upoznao se s radom ove ustanove kao i aktivnostima koje se događaju izvan nje, poput programa društvenog poduzetništva koji kroz resocijalizacijski program, radnu aktivaciju pružanja usluga građanstvu i organizacijama od strane korisnika, za iste stvaraju temelje za njihov kvalitetan povratak u svijet rada. Osim ovoga, svakog utorka navečer volonteri obilaze mjesta u gradu na kojima se okupljaju beskućnici noseći im hranu, a u hladnije dane i potrebne pokrivače, te ih upućuju na pomoć koju mogu dobiti u Kući utočišta. O dobrobiti programa posvjedočili su i sami korisnici i volonteri, a u emotivnom razgovoru i svojim životnim iskustvima. Gubitak materijalnog nemjerljiv je s gubitkom podrške bližnjih, nedostatkom empatije i osamljenosti, poručili su neki dodajući da su u Kući utočišta pronašli tu ljudsku podršku, ali i mogućnost povratka svoga dostojanstva.


Da se dobro dobrim vraća, posvjedočili su neki korisnici Kuće utočišta koji su djelotvornoj ljubavi djelatnika i volontera odgovorili volontiranjem u određenim kućanskim poslovima, prije svega u kuhinji. Dirljivo svjedočanstvo o razlozima zašto je odabrala volontirati u ovoj karitativnoj ustanovi dala je Amerikanka s opatijskom adresom Elisabeth Komljen. Od jednokratnog posjeta tijekom kojega je donirala odjeću za korisnike, ostala je volontirati jer, kako je istaknula, ono što prima u razgovoru s tim potrebitim ljudima, daleko je više od onoga što im ona kao volonter daje.

Pozitivno iznenađen cjelovitom podrškom koju ljudi s margine društva mogu dobiti u Kući utočišta, don Đapić je izrazio zahvalnost djelatnicima i volonterima na nesebičnom i ustrajnom radu, kao i korisnicima koji su prihvatili pruženu pomoć. Korak u prihvaćanju pomoći nije lak i mnogi je odbijaju iz raznovrsnih razloga poput osjećaja srama. Ohrabrio ih je naglasivši kako u teškim trenucima Bog čovjeka ne ostavlja, a o tome je posebno posvjedočio jedan korisnik koji je svoju životnu ispovijed imao upravo kod don Đapića koji je svjevremeno djelovao u jednoj karitativnoj ustanovi u Zagrebu. Božji plan bio je da se njih dvojica danas susretnu u Rijeci u Kući utočišta. Pohod je zaključen molitvom Anđeoskog pozdravljenja koju je predmolio jedan korisnik, a završni blagoslov udijelio don Đapić.


Tjedan sv. Vinka Paulskog nastavlja se narednih dana. Duhovnu obnovu i liturgijsko slavlje u Kući utočišta u petak 24. rujna predvodit će generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. dr. Mario Tomljanović. U subotu 25. rujna od 9 do 11 sati je predstavljanje aktivnosti BE – VRTA (Osječka ulica) i predavanje na temu „Jesensko uređenje okućnice“. Predavači su Nikolina i Hrvoje Krivošić, dip. ing. arg. Zainteresirani se mogu prijaviti na broj telefona: 0917847175 (Katarina Radić Grbac). Istoga dana od 11:30 do 13 sati u Kući utočišta je upoznavanje s programima društvenog poduzetništva. Na svetkovinu sv. Vinka Paulskog u ponedjeljak 27. rujna u 18:30 sati svečano euharistijsko slavlje u kapeli sv. Josipa (F. Kresnika 15) predvodit će riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

U tijeku je i prikupljanje donacija građana nužnih za djelovanje ove karitativne ustanove te se mole građani koji su u mogućnosti darovati hranu, higijenske potrepštine, muške i ženske čarape i donje rublje, da iste donesu u Kuću utočišta koja se nalazi u Ulici obitelji Duiz poslije broja 8.

Skip to content