Budimo zaštitnici, posebno onih najslabijih
Kategorija:
Vijesti

IMGP4532Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić 13. kolovoza predvodio je misu s roditeljima i djecom koja su tijekom proteklog tjedna pohađala salezijanski Ljetni oratorij. „Primjer kako živjeti i sanjati Božje snove nam daje sv. Josip. On je napustio svoje snove da bi uzeo Mariju i dijete. To je poslanje Crkve kojoj je sv. Josip zaštitnik, to je poslanje svakoga od nas. Uzeti u zaštitu Mariju i Isusa možemo tako da budemo zaštitnici jedni drugih, osobito onih koji su najslabiji“, rekao je nadbiskup Uzinić u propovjedi.

„Susreti poput ovog Oratorija vam trebaju pomoći otkriti Božji san, Božji plan sa svima nama, potaknuti na ljubav, zajedništvo i suradnju, na pomaganje jedni drugima i izbjegavanje svega što je loše. No, ako nismo otvoreni Bogu i njegovim snovima nego imamo neke svoje planove, možemo izgubiti taj osjećaj što je Bog htio sa mnom. Tako se može dogoditi da svojim ponašanjem ubijemo snove drugih. Zato je važno da na ovim susretima vodimo brigu jedni o drugima, pazimo jedni na druge i da nikada neki svoj interes i svoje želje koje ne poštuju druge stavimo na prvo mjesto.“

Objasnio je kako svaki čovjek ima snove, planove i želje za budućnost, ali isto tako i Bog ima svoj san s čovjekom. To je Božji plan stvaranja i spasenja svijeta. Pozvao je stoga okupljene da otkrivaju i prepoznaju koji je to Božji san, Božji plan, i ne stavljaju svoje želje ispred toga.

IMGP4539„Svi moramo biti dodatno pažljivi i odgovorni kako ne bismo poput onog prvog čovjeka odbacili Božji san o nama, a to je grijeh,. Da ne bismo izgubivši osjećaj za Božje snove slijedili neke svoje snove i želje i tako ugrozili odnose sa svima drugima i sa stvorenom stvarnošću.“ Nadbiskup je poručio okupljenima kako Bog želi svakog čovjeka kako bi zajedno sanjali Božji san i tako ostvarili Božji plan spasenja.

Voditelj oratorija don Danijel Dragičević zahvalio je nadbiskupu i polaznicima, djeci i roditeljima koji su se okupili na završnoj misi njihovog tjednog programa. Ljetni oratorij redoviti je program riječkih salezijanaca u kojemu tijekom ljetnih praznika okupljaju djecu u igri i molitvi. Ove su godine djeca osnovnih i srednjih škola bila podijeljena u 3 starosne skupine od po 150 polaznika.

Skip to content