Božja objava i otvorenost prema svim narodima
Kategorija:
Vijesti

web-k1Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić predslavio je na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2021., u katedrali sv. Vida u Rijeci svečano misno slavlje.

U nadahnutoj propovijedi poručio je da je glavna poruka ove svetkovine – Božja objava i otvorenost prema svim narodima. Jasno je to vidljivo u trojici mudraca s istoka koji su bili pogani iz perspektive Židova. Naglasio je da se radi o prekretnici u povijesti spasenja koje više nije rezervirano samo za jedan narod (do tada židovski), nego za sve narode. Mudraci su došli pokloniti se onome koji je jedini posrednik između Boga i ljudi svih vremena i svih klasa, te svih naroda i vjera. Na osnovu toga, riječki nadbiskup koadjutor je zaključio da nas upravo ova svetkovina poziva da nadiđemo sve naše zatvorenosti pred drugima, sve naše nacionalizme, rasizme i sve zatvorenosti u mali svijet vlastitih ideja i navika, običaja ili interesa, kako bismo kao kršćani mogli biti oni koji počinjući od sebe stvarati novi mentalitet.

Taj mentalitet nazvao je mentalitetom širine i otvorenosti koji se ne odriče svoga, ali koji je polazeći od svoga, spreman ići ususret drugima unatoč njihovoj različitosti. Na kraju je naglasio da budemo na poseban način otvoreni braći pravoslavcima, rekavši da to nije nešto što možemo ili ne moramo, nego da je to sastavnica naše kršćanske poruke.

web-k2Bez te otvorenosti zapravo nismo kršćani. Upravo na toj otvorenosti za druge i njihovom prihvaćanju stoji naše biti kršćani i katolici, zaključio je nadbiskup koadjutor mons. Uzinić pozvavši vjernike na rast u ljubavi prema svim ljudima jer se Bog utjelovio zbog svakoga čovjeka.

Skip to content