Bogu su i danas potrebni suradnici, ‘preteče – proroci’ koji će pripremati ljude za Isusov dolazak
Kategorija:
Vijesti

Dostojanstveno i radosno u subotu 25. prosinca svečanim liturgijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci proslavljena je svetkovina Rođenja Gospodnjega. Uz Uskrs i Duhove, Božić je najveći kršćanski blagdan, rekao je predvoditelj liturgijskog slavlja riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, dodajući da je u središtu proslave Božića, ne samo Djetešće Isus, nego cijela Sveta Obitelj.  Preko nje nas Bog potiče vjerovati svemu što je zapisano u Bibliji o Bogu i njegovoj ljubavi prema nama.

O svetu tome svjedoče i svetopisamska čitanja toga dana  (Iz 52,7-10; Ps 98,1-6; Heb 1,1-6; Iv 1,1-18) u kojima glasonoše radosti navješćuju Isusov dolazak. Bog je nekoć više puta i na više načina govorio ocima po prorocima, a i danas nas potiče na veću otvorenost prema Gospodinu, budnije osluškivanje Njegovog nutarnjeg glasa koji do nas dopire preko učiteljstva Crkve, ali i svakoga od nas, rekao je nadbiskup. Istaknuo je kako nas Božić podsjeća na Božju ljubav prema nama. Iako su prvi ljudi odbacili Boga, On ne odustaje od čovjeka. Prihvaća nas takvima kakvi jesmo, a na nama je hoćemo li Mu dopustiti da uđe u naša srca.

Govoreći o tome kako Bog zamišlja svoj odnos s nama, mons. Devčić je poručio da Gospodin želi da budemo s Njime jedno, ali i da jedni drugima budemo braća i sestre. Bog želi da budemo solidarni, da gradimo zajedništvo. To je u ovom vremenu posebno važno jer se čovjek odvaja od Boga, ali Bog ne ostavlja čovjeka nego traži načine kako čovjeka vratiti k sebi, poručio je propovjednik.

Pripremajući svijet za dolazak Spasitelja, pripremu je povjerio prorocima koje je nadahnuo svojim Duhom i Mudrošću u tolikoj mjeri da je On sam po njima govorio onima kojima ih je poslao. U tom smislu, nadbiskup Devčić je istaknuo kako su Bogu i danas potrebni suradnici, ‘preteče – proroci’ koji će pripremati ljude za Isusov dolazak. Ta zadaća nije povjerena samo Crkvi, nego svakom njezinom članu.  Pozvani smo riječima i djelima svjedočiti ono što Bog želi da budemo, da se se u skladu s poslanjem Crkve ponašamo jedni prema drugima i prema svemu stvorenome na ovome svijetu. U tom smislu nadbiskup je naglasio kako je Krist došao na svijet sve obnoviti, a čovjek je taj koji nanosi velike štete cijelome svijetu. Čovjek svojim uništavanjem životinjskog i biljnog svijeta ugrožava vlastitu egzistenciju, upozorio je propovjednik. “Mislimo samo kako da nama bude bolje i ne mislimo na dobrobit drugoga. Ugrožavamo time sami sebe, a Isus želi da nam bude bolje.” Na kraju, čestitajući svetkovinu Božića, spomenuo je betlehemske pastire kao uzore za nasljedovanje i poticaj za brigu jednih za druge.

Liturgijsko slavlje animirao je katedralni zbor “Cantores Sancti Viti”. Mons. Devčić predvodit će i narednih dana u božićnom vremenu liturgijska slavlja u katedrali sv. Vida.  Na Silvestrovo, 31. prosinca 2021., misu zahvalnicu služit će u 17 sati. Na svetkovina Bogorodice Marije, 1. siječnja 2022., mons. Devčić predvodit će sv. Misu u 17 sati, a u nedjelju 2. siječnja u 11 sati. U povodu svetkovine Sveta tri kralja – Bogojavljenje, u četvrtak 6. siječnja, riječki nadbiskup služit će Euharistiju u 11 sati, dok će u nedjelju 9. siječnja, kada Crkva slavi  Krštenje Gospodinovo čime završava božićno vrijeme, mons. Devčić slaviti misu u 11 sati.

 

Skip to content