79. godišnjica stradanja sela Podhum
Kategorija:
Vijesti

web-podhum1Komemorativnim skupom i misom zadušnicom u Sobolima kod spomenika sa 91 štitom kojega trenutno skrivaju skele zbog obnove, dostojanstveno je u ponedjeljak 12. srpnja obilježena 79. godišnjica stradanja sela Podhum. Toga dana 1942. godine  Talijani su ušli rano ujutro u selo i strijeljali oko stotinu muškaraca. Selo je spaljeno, a žene, djeca i starci odvedeni su u talijanske koncentracijske logore. Imena ubijenih danas se nalaze se na spomen groblju u Sobolima i počast ubijenim mještanima ovog grobničkog sela dali su predstavnici Predsjednika Dražave, Predsjednika Vlade RH, Primorsko-goranske županije, Općina Čavle i Jelenje, udruge branitelja te podhumskih žrtava.

Misu zadušnicu služio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u zajedništvu sa župnikom Župe sv. Mihovila ak. u Jelenju Ivanom Milardovićem i sužupnikom Miroslavom Perglom. U propovijedi nadahnutoj pročitanim svetopisamskim tekstovima ( Izl 1,8-14.22; Ps 124,1-8; Mt 10,34 – 11,1 ) istaknuo je temu važnosti sjećanja te upozorio da ukoliko se dogodi zaborav, tragedije se ponavljaju. Kada se izgubi pamćenje, izgubi se čovjek. U tragičnim trenucima čovjek se pita gdje je Bog, pa tako i gdje je bio prije 79 godina kada se dogodila tragedija u Podhumu, gdje je bio u Srebrenici 11. srpnja 1995., Vukovaru, Jasenovcu, Auschwitzu, Vukovaru, Bleiburgu, Lipi. Dok neki na to pitanje odgovaraju Božjom nemoći da nešto učini, otkrivamo da se Bog pridružio čovjeku u patnji. Bog se solidarizirao s ljudskom patnjom. On nije s nama samo u trenucima kada nam sve dobro ide, nego je s nama i u trenucima naše nemoći, rekao je mons. Uzinić.

web-pohum2“Gdje je Bog bio u Podhumu 12. srpnja 1942.? S ljudima koji su steljani. S muškarcima, djedovima, sinovima i unucima bio je streljan i Bog.” To poručuje i pročitani evanđeoski ulomak u kojemu Isus govori da se nalazi u nama koji u njegovo ime propovjedamo evanđelje, a evanđelje je uvijek  – radije gubiti život nego ga oduzimati. Bog koji je došao među nas u euharistijskoj žrtvi toga nedjeljnog dana na kojemu su sudjelovale i neke podhumske žrtve. Bog koji je tu i onda kada se izgubio čovjek, sam ponovo postaje utjelovljen u čovjeka koji je bio nevino ubijen kako bi s tim nevinim čovjekom ponovo mogao ustati iz groba i ponuditi nama utjehu u nadu uskrsnuća, poručio je u propovijedi riječki nadbiskup koadjutor.

Prije liturgijskog slavlja mons. Uzinić je kazao kako je podhumska tragedija na žalost samo jedna od tragedija koje su se dogodile u povijesti čovječanstva. Iz nje moramo učiti kako se u budućnosti ne bi ponavljale iste ili slične situacije, ali i pronaći snagu za oprost kako bismo mogli rasti u ljubavi, a ne postati žrtve mržnje i osvete. To je važno zbog žrtava, ali  zbog  nas samih jer samo tako možemo rasti i ići naprijed. Na taj način možemo postati oni koji su s Kristom pobjednici i ne dopuštaju da ih smrt pokopa u grobu, nego uspjevaju iz groba se uzdići i postati ljudi uskrsnuća, poručio je mons. Uzinić.

Grobničani pamte podhumske žrtve i zahvaljujući suradnji Općina Čavle i Jelenje, Primorsko-goranske županije te Župe Jelenje krenulo se u obnovu spomenika Podhumskim žrtvama koji se nalazi na spomen groblju Soboli. Obnova bi iduće godine, na 80. obljetnicu, trebala biti završena, najavljeno je na komemorativnom skupu.

 

Skip to content