Prvi pastirski pohod mons. Mate Uzinića Župi sv. Mihovila arkanđela, Jelenje
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je u četvrtak 11. studenog, na sv. Martina biskupa i našeg suzaštitnika,  Župu sv. Mihovila arkanđela u Jelenju. Pohod je započeo u posjetom i susretom sa bolesnom i starijom župljankom, gospođom Maricom Maršanić. Zatim je nadbiskup sa našim župnikom vlč. Ivanom Milardovićem i sužupnikom vlč. Miroslavom Perglom,  posjetio našeg župljanina Josipa Relju – Joža te, kako je već običaj, blagoslovio vino. Uslijedio je posjet novoizgrađenoj školi u Dražicama gdje su ga dočekali: ravnateljica Dejana Paškvan Žeželj, načelnik općine Jelenje Robert Marčelja, te vjeroučitelji Marina Fućak, Eva Marković i Mario Totić. U radosnom susretu istakla se iznimna suradnja općine, škole i župe. Nadbiskup je posjetom iznenadio učenike 7.b razreda koji su na njihovom satu vjeronauka učili o vječnom životu, kazavši kako je  Isus Krist jedini Put. Povodom svog imendana, učenik Martin je dobio na dar nadbiskupovu krunicu. Radostan susret završio je blagoslovom i molitvom.


U dvorani župnog doma nadbiskup se u pratnji župnika, načelnika općine i ravnateljice škole, sastao sa ravnateljem psihijatrijske bolnice Lopača Nevenom Ivanovićem, ravnateljicom dječjeg vrtića Stanislavom Perušić, voditeljicom turističkog ureda Jasminkom Matrljan, načelnikom druge policijske postaje Marinkom Puškarićem i predstavnicima braniteljskih udruga, nakon čega je uslijedio zajednički ručak i druženje. Uslijedio je posjet obitelji Vesne i Vladimira Radetića te obilazak župe.

U večernjim satima nadbiskup se susreo sa Župnim pastoralnim vijećem i Župnim ekonomskim vijećem, župnim zborovima, ministrantima, KUD-om Zvir, te članovima molitvene zajednice Vojske Bezgrešne, u župnoj crkvi sv. Mihovila arkanđela.

Središnji događaj prve pastirske vizitacije riječkog nadbiskupa koadjutora Župi sv. Mihovila bilo je euharistijsko slavlje u 18:30. U poticajnoj propovijedi mons. Uzinić je pozvao sve okupljene vjernike da se što više uključe u život župne zajednice pozivajući se na poziv pape Franje i sinodu koja je započela i koja treba pronaći nove putove zajedništva i suradnje svih članova Crkve. Nadbiskup je istaknuo kako je obitelj izvor radosti, te potaknuo da u Godini obitelji Amoris Laetitia, iščitavajući tu apostolsku pobudnicu, otkrijemo radost obiteljskog života i braka, te postanemo tako izvor radosti za sve druge. Na taj način naša župna zajednica može postati obitelj i kao obitelj rasti, te u njoj i ostali koji nisu ostvarili taj ideal radosti života osjete prihvaćeni te i sami u njoj rastu. Po završetku sv. mise, uslijedila je večera i druženje za sve nazočne u dvorani župnog doma.

Marta Zoretić

Skip to content