279 godina od posvete katedrale sv. Vida u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

web-katedrala1U četvrtak 6. svibnja 2021. navršilo se 279 godina od posvete katedrale sv. Vida u Rijeci. Tim povodom svečano liturgijsko slavlje u riječkoj prvostolnici služio je rektor katedrale sv. Vida mons. dr. Matija Matičić.

Riječka prvostolnica prvotno je sagrađena kao samostanska crkva riječkih isusovaca i posvećena je svetom Vidu, kršćanskom svecu i mučeniku. Na mjestu današnje Katedrale u povijesti je stajala kapela iz koje je preneseno Čudotvorno raspelo koje je danas smješteno na glavnom oltaru u katedrali sv.Vida. Gradnja je započela 15. lipnja 1638. g. i s prekidima je  trajala stotinu godina. Pulski biskup, Giovani Balbi, posvetio je katedralu 6. svibnja 1742. godine. Katedrala je pod službom Riječke biskupije od 1925. godine, rekao je govoreći o povijesti riječke prvostolnice rektor katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić.

“Svaka katedrala majka je svih crkava jedne biskupija, a obljetnica posvete svake crkve i katedrale za nju je blagdan. Taj dan također je važan jer nas potiče prepoznati važnost jedne građevine koja je privenstveno hram Božji, ali i duhovni hram svakog vjernika koji se okupljaju u njoj. Posveta toga hrama ima onda i posebno značenje za svakoga od nas koji se okupljamo u riječkoj prvostolnici kao zajednica. To je blagdan naše katedrale i za nas velika radost.”

web-k1U nadahnutoj propovijedi mons. Matičić potaknuo je vjernike na duhovni rast u vjeri te da u tom rastu dopustimo promjenu koja će biti na boljitak onih koje nam Gospodin šalje na našem životnom putu. A promjene na bolje doživljava proteklih godina i sama riječka prvostolnica zahvaljujući obnovi koju je 2015. godine pokrenuo mons. Matičić. Do sada su restaurirane klupe, sedes, relikvijari, slike i brojni drugi vrijedni predmeti, a u tijeku je obnova vanjskih dijelova, odnosna stepenica koje vode na galeriju i kor izvana.

 

Skip to content