250 godina od osnutka Župe Mrkopalj
Kategorija:
Vijesti

web-mrkopalj1U četvrtak 8. travnja navršilo se 250 godina od osnutka Župe Mrkopalj. Tim povodom u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Žalosne, iznad središnjih vrata, a pod trijemom pjevališta, postavljena je kamena ploča s tekstom:

“Župa Mrkopalj utemeljene je 8. travnja 1771. Prvotna župna crkva sv. Filipa ap. u središtu mjesta stradala je u avionskom bombardiranju Mrkoplja 6.travnja 1944. u II. sv. ratu. Jugokomunisti nisu dozvolili njenu obnovu već su je srušili 8.kolovoza 1955. Crkva BDM – Žalosne izgrađena je 1854. na temeljima nekoć male kapelice. Dekretima Pape Grgura XVI. i Lava XIII. proglašena je za proštenišno mjesto o trećoj nedjelji rujna. Odlukom biskupskog ordinarijata u Senju 22.srpnja 1968. postaje i župnom crkvom.

U Mrkoplju, 8. travnja 2021. – o 250. obljetnici župe, postavili župnik i župljani

Ploča omogućena darovima iseljenika u Vancouveru – Kanada”

Priprava za proslavu započela je prošle godine u proštenišnom tjednu kada je u svetištu predstavljena knjiga „Spomenica župe Mrkopalj”. Izvještaj s predstavljanja možete pročitati u poveznici na tekst: Spomenica Župe Mrkopalj – Predstavljanje knjige

 

web-mrk3U Spomenici je objavljen Dekret o osnutku župe Mrkopalj kojega prenosimo u cijelosti:

Radi snažnijeg štovanja Boga i brige za spasenje duša i ispunjenje duhovnih potreba, što je više moguće, čini se da je potrebno svakoga dana rastućemu narodu nove Kolonije biskupije naše Modruške na Karolinskoj cesti pastira prikladnog ili župnika u spomenutom kraljevskom mjestu iste kolonije Mrkopalj postaviti, budući da je samo Presveto Carsko i Kraljevsko Apostolsko Veličanstvo zapovijedilo da se u netom spomenutom mjestu izgradi i utemelji crkva u čast svetog Filipa Apostola, k tome, da se prema crkvenom propisu dodijeli odgovarajući dio za isplatu župnika, tristo forinti godišnje iz kraljevskog erara, pridržavši za sebe pravo patronata nad tom crkvom i župnom nadarbinom.

Po zazivu Gospodina našega Isusa Krista i njegove majke uvijek Djevice Marije, crkvu ove naše Modruške biskupije u mjestu Mrkopalj, posvećenu Svetom Filipu Apostolu, po redovnoj našoj ovlasti, sadržaj (objavljujući) prisutnima, u župu uzdižemo i osnovanom proglašavamo i objavljujemo. Nalažemo da se u njoj održi i sačuva presveti sakrament euharistije na glavnom oltaru, krstionica, svete pomasti i drugo što se tiče župne crkve. Netom spomenutoj crkvi, tako u župu uzdignutoj, predajemo sva prava i privilegije koja po zakonu pripadaju župama i odlučujemo da se u njima uživa, objavljujući zatim tako po volji Presvetog Carskog i Kraljevskog Apostolskog Veličanstva.

Područje ove župe obuhvaća isto mjesto Mrkopalj i mjesta Stari Laz, Sunger i Brestovu Dragu, kao i kapelaniju u Ravnoj gori i most na Sušici. U potvrdu toga itd. Izdano u Bakru, u našem biskupskom domu, dana 8. travnja 1771. Našim odobr enjem sedmoga (travnja).

Iz Župe najavljuju kako će proslava 250. obljetnice od osnutka Župe Mrkopalj biti o ovogodišnjem Proštenju, 18.rujna 2021.

 

Skip to content