Uručene nagrade riječkim gimazijalcima, pobjednicima državnog Natjecanja u vjeronauku
Kategorija:
Vijesti

web-vGea Kosović, Marta Laco, Dominik Plješa i Ivan Knežević, učenici Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci, pobjednici su državnog Natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade za školsku 2019./2020. godinu, koja se održala u listopadu prošle godine. Nagrade su uručene u četvrtak 19. studenog 2020. u prostorima navedene riječke obrazovne ustanove. Priznanja su dobili mentori, vjeroučitelji Boris Barbarić i don Josip Petrčić, a uručili su im ih Anita Vranić, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i viši savjetnik za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka, Tomislav Tomasić.

Zbog pandemije koronavirusa školaska godina kao i natjecanja u vjeronauku održana su pod drugačijim uvjetima, nego kako je to uobičajeno, a samim time izostalo je i tradicionalno nagrađivanje pobjednika putovanjem – hodočašćem. Ipak, Hrvatska biskupska konferencija pripremila je prigodne darove najboljima i uz medalje, uručena su im prijenosna računala.

w1Anita Vranić, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK, prenijela je pobjednicima, mentorima i ravnatelju Salezijanske klasične gimnazije čestitke biskupa HBK te istaknula da bez obzira što je od natjecanja prošlo godinu dana, njihov trud i zalaganje su nevjerojatni. Time pokazuju da to za njih nije samo neko natjecanje u znanju, nego da iz godine u godinu osobno rastu kroz učenje i vjeronauk u školi, poručila je Vranić.

Riječka Salezijanska klasična gimnazija redovno sudjeluje na Vjeronaučnoj olimpijadi, a ovo im je prva pobjeda na državnom natjecanju. Ravnatelj, don Dragutin Detić, kao mentor dva puta je s učenicima sudjelovao na natjecanju, a sada nije krio radost uspjehom učenika ove gimnazije. Izrazio je žaljenje zbog izostanka tradicionalnog druženja i okupljanja učenika i mentora, a kao ravnatelj ove riječke obrazovne ustanove izrazio želju da učenici, po uzoru na sv. Ivana Bosca, budu ne samo obrazovani, i otkriju svoje zvanje i budući poziv. Također, želimo da budu dobri kršćani i građani. U toj izgradnji pomaže vjeronauk u školi, kazao je don Detić.

Gei Kosović i Marti Laco nagrade će biti uručene naknadno jer su zbog opravdanih razloga morale izostati s događaja. Muški dio ekipe, Dominik Plješa i Ivan Knežević, nagrade su ugodno iznenadile. O natjecanju su istaknuli kako je tema “Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi”, bila izazovna, no zahvaljujući uloženom trudu, motiviranosti i pripremama s mentorima, uspjeli su ostvariti svoju želju – pobjedu na državnom Natjecanju iz vjeronauka.

 

 

Skip to content