Služena misa zadušnica za stradale pomorce broda “Petar Zoranić”
Kategorija:
Vijesti

web-zoranic1U ponedjeljak 14. prosinca u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske služena je misa zadušnica za stradale pomorce broda “Petar Zoranić”. Misu je predvoditi povjerenik Apostolata mora (“Stella Maris”) Riječke nadbiskupije vlč. Luka Lučić. O havariji perjanice riječkih brodograditelja i zadarskog brodara u kojoj je poginuo 21 član posade broda “Petar Zoranić” i 29 članova posade grčkog broda, turski peljar i dva carinika govorila je tajnica Apostolata mora Riječke nadbiskupije Marica Njegovan.

Te kobne noći 14. prosinca 1960. brod “Petar Zoranić” ukrcao je peljara i nastavio plovidbu kroz Bospor. Na mostu su bili: iskusni kapetan Ante Sablić iz Kostrene, turski peljar, II čas.pal. Andrija Grdaković iz Kostrene i kormilar Ivan Karlić iz Kukljice. Na brodu je bilo 50 članova posade i dvije supruge. Zoranić je plovio  po svim pomorskim pravilima. U jednom trenu na radaru su uočili veliki brod koji je plovio prema njima iz suprotnog pravca čime im je sjekao kurs. Taj grčki brod plovio je bez peljara i na njemu je bilo 40 članova posade i jedna supruga, rekla je Njegovan. “U 2,40 sati grčki tanker koji je bio prazan, pramcem se silovito zabio u desnu stranu pramca Petra Zoranića, odnosno u spremnik/tank visoko oktanskog benzina. Tank je eksplodirao tako silovito da se cijeli Bospor zatresao. Ogromna buktinja plutala je Bosporom. Sretna okolnost koja je većinu pomoraca spasila dogodila se gotovo sat vremena ranije kad je na brod stigla pošta, tako da je većina pomoraca bila budna. Posada se spašavala skakanjem u more, iako to za njih i taj čin nije značio spas jer je more bilo hladno, a morske struje nosile su zapaljenu masu oko broda. Morska struja u tom dijelu tjesnaca vrlo je jaka. Struja je nosila i buktinju (brod) te je udario u turski putnički brod. Tako je došao do obale i nasukao se na plićaku i tu je gorio još 55 dana.”

131462215_2661983464112133_5787480549827787847_nNažalost tešku nesreću nisu preživjeli: zapovjednik Ante Sablić, II čas.pal. Andrija Grdaković, III čas.pal. Vasilije Martinović, RTG Marijan Bosanac, Vježbenik RTG Radomir Raduljić, kadet Ranko Kasun, kormilar Dinko Škifić, kormilar Ivan Karlić, kormilar Vjekoslav Stanić, II čas.stroja Ivan Hordov, vježbenik stroja Ante Božičević, vođa sisaljki Ante Perušić, mehaničar Ante Miočić, električar Miroslav Strenja, mazač Stjepan Višković, ložač Marko Radan, ložač Josip Katačić, čistač stroja Šime Nemarić, kuhar Jure Žunić, I. konobar Mate Dorkin i II. konobar Zlatko Ivoš. U domovinu su dopremljena tijela Stjepana Viškovića i Marka Radana. Tijela kap.Ante Sablića i 18 pomoraca nestali su u plamenu. Ovo tragedija ostavila je velikog traga na obitelji nastradalih pomoraca, ali i na pomorstvo općenito. Nakon nje u Bosporu su određene separacijske zone plovidbe i danas se sugurnije plovi tim područjem.

Njegovan je na kraju istaknula da svaka misa donosi mir u dušama obitelji i prijatelja nastradalih pomoraca. Euharistije je važno slaviti i iz razloga što je pomorstvo danas ‘palo na niske grane’, rekla je tajnica Apostolata mora Riječke nadbiskupije koja je ’70-ih godina bila jedna od rijetkih žena časnica palube u Europi. “Skoro nemamo brodova koji svijetom plove pod hrvatskom zastavom. Treba se prisjetiti onoga što je bilo kvalitetno i dobro, a osobito ako je bilo žrtava, njih se ne smije zaboraviti.”, poručila je Njegovan.

Skip to content