Posveta oltara i blagoslov ambona u crkvi sv. Jurja mč. u Brseču
Kategorija:
Vijesti

web-brsec1

U župi sv. Jurja u Brseču, riječki nadbiskup Ivan Devčić 20. rujna posvetio je novi oltar te blagoslovio ambon. Kako je uobičajeno, zbog mjera zaštite od zaraze u omalenoj srednjovjekovnoj crkvi okupio se tek manji broj mještana na misi koju je predvodio nadbiskup Devčić, uz svog ceremonijara i rektora bogoslovnog sjemeništa vlč. Marija Gerića i mjesnog župnika Ivana Zimmermana.

U svečanom činu posvete oltara, euharistijsko slavlje započelo je s ogoljenim oltarom kojeg je nadbiskup, uz posvetnu molitvu, poškropio posvećenom vodom, a zatim i pomazao svetim uljem krizme. Na samom kraju blagoslova oltar je prekriven oltarnikom, postavljene svijeće i ostalo potrebno za euharistijsko slavlje, nakon čega je misa  nastavljena po prvi put na novom oltaru.

web-brsec2Oltar i ambon izradio je u kamenu akademski umjetnik Ljubo de Karina. Kamen od kojega su izrađeni dopremljen je iz Pazina. Župnik Ivan Zimmerman na kraju je mise zahvalio autoru i svima koji su pomogli u ovom vrijednom projektu. Materijal je donacija župljana koji živi u Njemačkoj, dr. Karla Harmsa, Boris i Mario Škalamera sa svojom su specijaliziranom tvrtkom Eurogranit odradili prijevoz kamena iz Pazina u atelijer te postavljanje oltara i ambona u crkvu. „Želim još zahvaliti i gđi. Vandi Škalamera koja je bila dobri suh ovog projekta te Sonji i Branku Baričević koji su pomagali u organizaciji susreta i liturgije, posebno pjevanja župnog zbora. Želja nam je bila ovaj oltar posvetiti još 23. travnja, o blagdanu sv. Jurja, zaštitnika župe, ali tada to nije bilo moguće zbog ograničenja koja su bila uvjetovana širenjem pandemije Covid-19. Tako ovaj oltar već 5 mjeseci stoji u crkvi, ali prekriven i nije bio korišten. Stoga već dugo očekujemo da dođe nadbiskup i posveti ga. I ovaj smo susret organizirali poštujući propisane epidemiološke mjere, zbog toga je bilo nešto manje ljudi, ali oni koji su sudjelovali potrudili su se da bude ništa manje svečano.“

Skip to content