Pohrana posmrtnih ostataka službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić

IMGP2179„Riječka Majka se vratila kući“, rekla je s. Dobroslava Mlakić, postulatorica kauze za beatifikaciju Marije Krucifikse Kozulić, na misi koja je 26. rujna prethodila pohrani njezinih zemnih ostataka u kameni sarkofag u predvorju samostanske kapele Presvetog Srca Isusova na Pomeriju, u središtu Rijeke. Upravo u toj je kući Marija Kozulić, utemeljiteljica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, prije više od stotinu godina djelovala i pomagala potrebitima. „Ovo je čas Božjeg pohoda našoj Družbi koji će osnažiti naše poslanje“, rekla je s. Dobroslava kao vrhovna predstojnica Družbe, na početku misnog slavlja kojega je u riječkoj crkvi Uznesenja Marijina predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, uz mostarskog biskupa u miru mons. Ratka Perića, fra Miju Šarčevića koji je propovijedao, župnika mons. Sanjina Francetića i brojne riječke svećenike.

Pohrana posmrtnih ostataka službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić završetak je procesa započetog ekshumacijom iz zajedničke grobnice časnih sestara u Rijeci 2011. godine. Želja je bila identificirati posmrtne ostatke utemeljiteljice Družbe na čemu je radio međunarodni tim znanstvenika na čelu s dr. Draganom Primorcem. „Bio je privilegij sudjelovati u ovom pothvatu koji je bio izuzetno zahtjevan“, rekao je dr. Primorac na kraju mise. Istaknuo je kako je Katolička Crkva u ovome postupku pokazala veliku zrelost i učinila veliki korak u suradnji vjere, duhovnosti i znanosti. Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije i posmrtne ostatke službenice Božje, sestre Družbe Presvetog Srca Isusova svečano su preuzele u Splitu 2. rujna ove godine.

IMGP2163ww„Građani Rijeke krstili su je imenom Riječka Majka jer su prepoznali njezino djelo milosrđa“, rekao je na kraju mise mons. Devčić. „Moramo stoga zahvaliti Bogu jer ona je Božji dar našemu gradu. Zahvalni smo i za Družbu sestara koju je osnovala i koje i danas nastavljaju njezino poslanje milosrđa“, rekao je riječki nadbiskup. S. Dobroslava pročitala je i pismo primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine koji je prisjećajući se toga poslanja zaželio da primjer Marije Kozulić sve ljude potakne na djela ljubavi.

Isto je poručio i fra Mijo Šarćević u propovijedi istaknuvši kako je Marija Kozulić primjerom pokazivala kako prepoznati Isusa u svome bližnjemu. „Mogla je slijediti trendove ovoga svijeta, ali ona je odlučila slijediti jedini trend koji bi trebao važiti za svakog vjernika. To je trend evanđelja“, rekao je porpovjednik.

Nakon mise nadbiskup Devčić i s. Dobroslava zapečatili su lijes s posmrtnim ostatcima Marije Kozulić, pa su okupljeni u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, u kojoj je Marija Kozulić krštena, u procesiji hodali do samostana Družbe, a lijes su nosili katolički skauti i časne sestre. Tamo su, uz blagoslov i molitvu sestre lijes spustile u kameni sarkofag u prostoriji ispred ulaza u samostansku kapelu. Prostorija je uređena u spomen na službenicu Božju Mariju Krucifiksu Kozulić, utemeljiteljicu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova koja je cijeli svoj život posvetila karitativnom radu. Na grobu su ispisane njezine posljednje riječi „Rado ostavljam zemlju, jer sam izvršila svoje poslanje“.

 

Skip to content